Vložil Pavel, 31. Říjen 2007 - 16:59

Z čeho usuzujete, že SVJ nemá vlastní prostředky?

Z Vašeho příspěvku není jasné, zda mluvíte o vlastních aktivech či vlastních pasivech SVJ.

Co se týká vlastních pasiv SVJ, tak SVJ jich skutečně mnoho nemá. Může dostat dar, může mít fond ze zisku např. ze sankcí za pozdní úhradu.

Ale co se týká vlastních aktiv, tak tam si dovolím silně nesouhlasit.

SVJ je samostatná právnická osoba, žádné konsorcium bez právní subjektivity, jak už jsem také slyšel argumentovat.

Pokud členové např. složí dlouhodobou zálohu do pokladny SVJ a někdo tu pokladnu ukradne, kdo bude poškozený a kdo bude hlásit na policii krádež? Peníze se ztratily SVJ a nikoliv množině členů SVJ.

Pokud si SVJ, v souladu s § 9/1 ZoVB, pořídí např. PC , nábytek nebo sekačku na trávu, kdo uzavírá kupní smlouvu? Prodávající a budoucí vlastník tj. SVJ.

Vím, že existují i jiné názory, vycházející z Opatření ing. Neplechové, ale ty nejsou, podle mého názoru, v souladu s právem.

Neznám zákonný předpis, který by zakazoval SVJ vlastnit. Paragraf 9/1 ZoVB pouze omezuje možnost nabývat věci k vymezeným účelům. Nabývaní věcí je myšleno do vlastnictví SVJ, jinak je pojem „nabývat " nevysvětlitelný. Asi SVJ nebude věci "nabývat“ jako správce do podílového spoluvlastnictví množiny vlastníků.

Argumentace, že když věc byla společenstvím pořízena ze záloh od vlastníků jednotek nebo úvěru a tak je ve spoluvlastnictví vlastníků jednotek, nemůže obstát. Peníze nemají mašličku. Poukázáním na účet SVJ se peníze stávají majetkem SVJ, kterému ve stejné výši vzniká závazek k poskytovate­li peněz.

Argument, kde je psáno, že SVJ může nabývat vlastnictví k věcem financovaným z cizích zdrojů, také nemůže obstát. Ani jiné společnosti soukromého práva, např. obchodní společnosti, nemají „povoleno“ nabývat vlastnictví financované z cizích zdrojů a nikdo se tomu nediví.

Pokud kupující získá na základě kupní smlouvy věc, je věc ve vlastnictví kupujícího. Kde získal kupující prostředky na nákup je irelevantní, pokud je zrovna neukradl. :-)).

Hezký den! PavelSVJ@centrum­.cz

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.