Vložil lake, 29. Duben 2012 - 7:16

Pane Pavle,
myslím že odpověď je zřejmá už z mého prvního příspěvku. Podle ObčZ § 37 odst. 1 právní úkon je neplatný pro neurčitost a nesrozumitelnost projevu vůle. Vaše pozvánka je jak neurčitá, tak i nesrozumitelná. Není-li v pozvánce výslovně zmíněna věc o které má proběhnout hlasování, je pak možno takové neoznámené hlasování úspěšně soudně napadnout (vlastníkem který nesouhlasil nebo i jen nebyl přítomen).

V pozvánce má být tedy pro každý bod srozumitelně řečeno:

  • o jakou věc půjde,
  • zda výbor podá pouze informaci k věci,
  • nebo proběhne diskuse o věci (s cílem vyměnit si názory a najít většinově přijatelné řešení),
  • nebo proběhne hlasování o věci.

Příklad: namísto zcela nesrozumitelného bodu „výše záloh“ mělo být uvedeno např. „informace o výši záloh na služby“, nebo „schválení výše záloh na správu domu od 1. května 2012“.

Podle ustanovení § 13 odst. 1 ZoVB vlastník jednotky má právo podílet se na správě domu. To znamená rozhodovat zpravidla na shromáždění. Aby vlastník měl možnost uplatnit toto své zákonné právo, musí být na budoucí hlasování upozorněn a řádně pozván. Na něm pak je, aby (chce-li se účastnit) si našel čas a dostavil se.

Pozvánka je jediný dokument, kterým se vlastníkovi oznamuje, že proběhne schůze shromáždění (což je nejvyšší orgán SVJ) a zároveň se dozvídá, co se na ní bude projednávat a schvalovat. Vaše pozvánka je ovšem formulovaná tak neurčitě, jako by shromáždění nemělo rozhodovat o ničem.

Předseda SVJ nemusí být právně vzdělán; k napsání pozvánky, ve které bude srozumitelně vyjmenováno o čem se bude hlasovat, nepotřebuje titul JUDr. Postačí mít zdravý selský rozum.

Je na vás, vlastnících jednotek, abyste si odhlasovali nebo do stanov doplnili jaké náležitosti musí splňovat pozvánka. Je evidentní, že váš předseda to netuší.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.