Vložil Helena, 11. Únor 2009 - 12:48

Pan Pavel má opět pravdu a já jen doplním, že soud vydá platební rozkaz, pokud má za to, že uplatněné právo vyplývá ze skutečností uvedených v žalobě a předložených důkazech. Pokud bude žaloba špatně napsána či doložena, PR vydat nemusí a nařídí rovnou ústní jednání. Totéž se stane i v případě, že dlužník podá včas odpor, a to i neodůvodněný.

Právníka si můžete vzít kdykoliv průběhu sporu. Doporučuji tak učinit nejpozději před nařízeným jednáním. Ve fázi PR riskujete neodborně napsanou žalobou jen to, že soud PR nevydá nebo se spor časově natáhne. Jakmile je spor ve fázi ústních jednání, je třeba průběžně reagovat na obranu dlužníka a stanovisko soudu, aby nedošlo k opomenutí něčeho podstatného. Pokud něco opominete, v odvolacím řízení se to již povětšinou nedá doplnit.

V případě právního zastoupení advokátem má úspěšný žalobce nárok na náhradu nákladů řízení, které mu musí zaplatit neúspěšný dlužník. Tyto náhrady jsou zejména pro nízké pohledávky velmi vysoké. SVJ z nich poté může pokrýt odměnu, kterou platí svému právníkovi (která ale může být vyšší i nižší, závisí na dohodě mezi advokátem a SVJ). Např. pro pohledávku od 5 do 10 tisíc je náhrada paušálně 9000 Kč. Pokud dlužník neuhradí dobrovolně, lze nechat provést exekuci, jak pro pohledávku samotnou, tak pro náhradu nákladů řízení.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.