Vložil lake, 9. Duben 2012 - 16:41

O tiskové zprávě, kterou podepsala paní Viktorie Plívová, tisková mluvčí MPSV, se dá říci pouze toto:

Je to příběh, vypravovaný blbcem: hrůzostrašný, leč nesmyslný veskrz.
(William Shakespeare: Macbeth)

Paní Viktorie (aby ji pánbůh při zdravém rozumu zachovati ráčil) píše v tiskové zprávě toto (cituji):
"V § 136 zákona o zaměstnanosti je uložena povinnost právnické nebo fyzické osoby mít v místě pracoviště kopie dokladů prokazujících existenci pracovněprávního vztahu a dokladů, které je povinna uchovávat podle § 102 odst. 3. Inspektoři a další kontrolující osoby jsou zavázáni vyhodnotit nepředložení dokladů přímo při kontrole a na pracovišti jako nelegální práci."

A teď - už bylo dost strašení malých dětí. Povíme si raději jak je to ve skutečnosti. Ustanovení § 136 zákona č. 435/2004 Sb. o zaměstnanosti zní:
"Právnická nebo fyzická osoba je povinna mít v místě pracoviště kopie dokladů prokazujících existenci pracovněprávního vztahu a dokladů, které je povinna uchovávat podle § 102 odst. 3."

• Zda za porušení § 136 hrozí zaměstnavateli nějaká sankce:
Nikoliv, žádná sankce nehrozí. Nedílnou součástí zákona o zaměstnanosti jsou ustanovení o správních deliktech a pokutách (§ 139 až § 141b zákona). Jestliže pečlivě prostudujeme tato ustanovení, zjistíme, že porušení povinnosti podle § 136 je natolik nevýznamné, že zákonodárce za porušení tohoto ustanovení nestanovil žádnou sankci.

• Zda nepředložení papírů na pracovišti znamená že všichni pracují nelegálně:
Takový závěr vyznívá absurdně a je v rozporu se zákonem o zaměstnanosti. Podle § 5 písm. (e) zákona "nelegální prací [je] výkon závislé práce fyzickou osobou mimo pracovněprávní vztah, nebo pokud fyzická osoba-cizinec vykonává práci v rozporu s vydaným povolením k zaměstnání nebo bez tohoto povolení, (...) pokud fyzická osoba-cizinec vykonává práci pro právnickou nebo fyzickou osobu bez platného povolení k pobytu (...)".

Teprve po splnění některé ze tří uvedených podmínek lze hovořit o nelegální práci, případně uplatnit sankce za správní delikt. Za nelegální práci však nelze považovat takový výkon práce, při němž na pracovišti nejsou uloženy dokumenty podle § 136. Ve správním řízení se samozřejmě postupuje standardním způsobem. Jestliže ouřad něco tvrdí, je povinen to ve správním řízení také prokázat. Pouhá skutečnost, že papíry nejsou v daném okamžiku na pracovišti, takovým důkazem není a takovýto "důkaz" by neobstál při soudním přezkumu.
---------------------------------------------------------------------------------------
Ouředníci MPSV ukazují nám všem, že sice jsou zbyteční a nedovedou se orientovat v zákonech, ale randál a křik dělají znamenitý: snad abychom nepoznali, že jsou neschopní, protože pak bychom je přišli do Prahy vyházet z oken ministerstva, včetně pana ministra.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.