Vložil lake, 7. Duben 2012 - 4:26

Honzo: zdá se, že pletete dohromady tři naprosto odlišné věci, navzájem nesouvisející:

  • Stanovení pravidel rozúčtování v SVJ (v souladu s vyhláškou č. 372/2001 Sb.) – tato pravidla si pak musíte odsouhlasit shromážděním podle § 11 odst. 4 ZoVB. Jde o jednorázový úkon.
  • Určení koeficientů polohy a výkonu pro jednotlivé místnosti domu – to by měl provést odborník, který se zabývá výpočty tepelných ztrát objektů. Koeficienty upevnění poskytne výrobce indikátoru. Jde o jednorázový, neopakující se úkon. (Nevylučuji pozdější korekce vypočtených koeficientů polohy na základě statistické analýzy).
  • Každoroční rozúčtování nákladů vytápění na jednotlivé byty – to může provádět kdokoliv na základě zjištěných náměrů a dokumentů č. 1 a 2.

K výpočtu je pouze nutno, aby daná osoba uměla číst a pracovat s tabulkovým procesorem Calc nebo Excel. Bez toho jsou výpočty, kontroly a následné korekce nepřehledné a prakticky neproveditelné.

V žádném případě neplatí, že by každoroční rozúčtování musela provádět nějaká odborně zdatná či dokonce „certifikovaná“ osoba. Máte-li řádně a srozumitelně napsaná pravidla, pak samotný výpočet podle náměrů je rutinní záležitost, která nevyžaduje žádné speciální vysoce odborné znalosti. Naopak platí, že jakýkoliv odklon od pravidel či použití nějakého vlastního postupu je nežádoucí, protože se tím celý výpočet stává neprůkazným a nepřezkoumatelným.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.