Vložil lake, 8. Duben 2012 - 10:58

Nikoliv, u vás ani nikde jinde se to nenazývá „FO“. Působíte zmatek používáním nesprávného termínu, kterým označujete neexistující součást jmění SVJ.

Fond je finanční rezerva účetní jenotky na budoucí výdaje. Naplňuje se ze zdanitelných příjmů. Vaše SVJ nejspíše žádný fond ve svém účetnictví nemá. Proto Vám povinnost přispívat na neexistující „fond“ nemohla vzniknout, ani takovou povinnost nenaleznete v ZoVB.

Ustanovení § 15 odst. 1 ukládá povinnost vlastníkům jednotek podílet se na výdajích, které byly prokazatelně vynaloženy na správu domu a pozemku. Tato povinnost vzniká teprve okamžikem uskutečnění věcného plnění ve prospěch domu. Netýká se nijak zálohových plateb.

Příklad: Byly vyměněny vstupní dveře. Z celkové částky díla 45000 Kč na Vás připadá 3800 Kč a ty budete povinen svému SVJ na požádání uhradit právě podle § 15 odst. 1 ZoVB.

Pokud míníte fondem skládání záloh na budoucí nutné výdaje (což se právě někdy nesprávně nazývá „fond oprav“), to je upraveno jinde – v § 15 odst. 2 ZoVB.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.