Vložil Jiří Hrdinka (bez ověření), 3. Duben 2012 - 11:20

Rozdíl spotřeby fakturačního vodoměru na patě domu a součtu spotřeb bytových vodoměrů vzniká vždy a v každém společném domě. Je to fyzikální zákonitost. Jenom lidé o tom nic nevědí. Tomuto rozdílu ve spotřebě se říká „neměřená spotřeba“ spotřeba vody. Zatímco součtu bytových vodoměrů se říká „měřená“ spotřeba vody. Neměřená spotřeba by opravdu měla být cca do 20% spotřeby fakturačního vodoměru. Pokud je víc, nechte si vyměnit bytové vodoměry (buď za kalibrované, nebo nové. Obojí se řeší výměnou, jinak to nelze). Neměřená spotřeba je dána rozdílem v třídě přesnosti měřidel, únikem z potrubí při haváriích případně ovlivňováním bytových měřidel). Fakturační měřidla mají daleko lepší třídu přesnosti (stojí také desetitisíce korun) než bytové vodoměry podružného měření (stojí stokoruny). Z toho vyplývá i rozdíl ve spotřebách. U havárií v domě (ne bytech) je to jasné, unikající voda fakturačním měřidlem proteče, bytovými už nikoliv. No a ovlivňováním se spotřeba v bytě sníží, ale fakturační měřidlo vodu zaznamenalo. Toto je potřeba lidem vysvětlit.

Neexistuje, že by někdo nechtěl neměřenou spotřebu zaplatit ! Platí ji všichni a to poměrově. SVJ ani družstva na její uhrazení žádné další fondy nemají ! Jen zálohy za vodu. A náklady se rozpočítávají bezezbytku. Neplacení byť jen části faktur povede k odpojení od dodávek.

Na druhou stranu máte samozřejmě nástroje k jejímu minimalizování. Hlídejte si periody výměny bytových měřidel, odhalujte šmejdy ovlivňující měřidla a prevencí se vyvarujte havárií. Zkrátka starejte se o svůj domovní fond.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.