Vložil lake, 13. Březen 2012 - 4:15

Paní Radko,
jsme v právním státě. Řešení přestupků a udílení pokut za ně patří (podle nálezu Ústavního soudu ČR a v souladu s rozhodnutími Evropského soudního dvora) mezi trestní represe, které uplatňuje stát vůči svým občanům prostřednictvím státních orgánů. Při tom je bezvýznamné, že přestupky jsou upraveny nikoliv v Trestním zákoníku, nýbrž v zákoně č. 200/1990 Sb. o přestupcích.

Je vyloučeno, aby si SVJ samo rozhodovalo o "přestupcích", nebo dokonce udílelo v souvislosti s tím jakési "pokuty". Pro úplnost uvádím, že smluvní pokutu je nepochybně možno udělit za předpokladu, že byla mezi stranami sjednána písemně a její výše (či způsob výpočtu) je ve smlouvě stanovena dostatečně určitě. Pokutovat tedy může SVJ ty, kdo podepíší smlouvu se sazebníkem smluvních pokut.

Návrh DŘ je možno vysvětlit i tak, že SVJ bude pouze nahlašovat závadné chování orgánům oprávněným vyšetřit přestupek (policie) a vést přestupkové řízení (orgány obce s rozšířenou působností). Po ukončení řízení pak SVJ oznámí vlastníkům jednotek výsledek (otázkou je, jak se jej SVJ dozví).

Tvrzení o jakémsi "měsíčním poplatku" je nesmyslem: vlastník jednotky nic takového svému SVJ nehradí.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.