Vložil lake, 6. Březen 2012 - 5:56

Kouřil napsal: "Tomu nerozumím. Kde je z tohoto hlediska rozdíl v právnických osobách, tj. mezi právnickými osobami zapsanými v Obchodním rejstříku a SVJ "

Odpověď je jednoduchá. Pro osoby zapsané v Obchodním rejstříku a členy jejich statutárních a dozorčích orgánů platí zákon č. 513/1991 Sb. Obchodní zákoník. Pro SVJ a jejich statutáry platí zákon č. 72/1994 Sb. o vlastnictví bytů.

Rozdíl mezi těmito dvěma právními předpisy, pane Kouřile, nebudu zde podrobně vysvětlovat. Najděte si v ObchZ co praví o "péči řádného hospodáře". nebo si přečtěte něco o zákonné právní ospovědnosti statutárních orgánů v českém právu. Je to člen statutárního či dozorčího orgánu, kdo je povinen prokazovat, že jednal s péčí řádného hospodáře. Neprokáže-li to, nese ze zákona odpovědnost za vzniklou škodu, aniž by bylo nutno mu cokoliv dokazovat.

Budu citovat z propagačního materiálu jedné z pojišťoven, nabízejících pojištění odpovědnosti za škodu pro členy statutárních orgánů:
"Odpovědnost statutárních a dozorčích orgánů společnosti je jedním z nejpřísnějších druhů odpovědnosti. Členové statutárních a dozorčích orgánů jsou z právního hlediska vystaveni daleko větší odpovědnosti, než jaké by byli vystaveni na základě pracovněprávní legislativy. Jejich osobní odpovědnost za výkon jejich funkcí je téměř neomezená. Jelikož odpovědnost není možné smluvně omezit anebo se jí zprostit, představuje tak D&O pojištění jedinou opravdu účinnou ochranu před následky vzneseného obvinění. Je přímou ochranou pro manažery a současně nepřímou ochranou pro společnost."

Na rozdíl od uvedené právní úpravy platí v SVJ odlišný právní rámec. Ze znění zákona č. 72/1994 o vlastnictví bytů je zřejmé, že člen statutárního orgánu SVJ nemá výslovně uloženu zákonnou povinnost jednat s péčí řádného hospodáře. Nemá tedy tento druh odpovědnosti. Není povinen svému SVJ ani členům SVJ prokazovat naprosto nic, i když způsobí škodu. Způsobí-li jako člen statutárního orgánu škodu v důsledku výkonu funkce, neodpovídá za ni. Nelze na něm vymáhat náhradu způsobené škody podle Občanského zákoníku. Odpovědnost za něj nese SVJ - právnická osoba. Viz § 420 ObčZ. Píšu to zde potřetí.

Jinak by tomu mohlo být, pokud by byla uzavřena soukromoprávní smlouva o výkonu funkce člena statutárního orgánu. Pak by se uplatnila smluvní odpovědnost vyplývající z takové smlouvy. Jestliže nyní již bude možné vykonávat činnost statutára na základě pracovně právních předpisů, bude v tom případě možný postih podle nich.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.