Vložil lake, 22. Únor 2012 - 2:54

Krupp napsal: "Pan lake poskytl návod, že (...) všem vlastníkům (pochopitelně s výjimkou minulého vlastnika) [se] předepíše mimořádná platba ve stejné výši"
Nic takového jsem nenapsal, takže mi laskavě nepodsouvejte Vaše vlastní úvahy. Už jsem Vás nedávno upozornil na nekorektnost takových triků. O žádné mimořádné platbě jsem se nezmiňoval. Mohou (ale nemusí) v následujícím roce odhlasovat mírné zvýšení měsíčních záloh na správu domu, pokud snad dojdou k názoru, že je nutno stav záloh navýšit. To je zcela standardní postup podle ZoVB, doporučuji přečíst.

Ustanovení § 15 odst. 2 ZoVB zní:
"Výši záloh si určí vlastníci jednotek usnesením shromáždění dopředu tak, aby byly kryty předpokládané náklady, které bude nutné vynaložit v následujících měsících i v dalších letech."

Krupp napsal: "Minulý vlastník nedostane ani nezaplatí nic. Zůstane tedy stále dlužníkem."
Toto tvrzení je samozřejmě v rozporu se zákonem. Jestliže určité osobě máte vracet stejnou částku, kterou ona dluží vám, pak podle mé rady provedete vzájemné započtení pohledávek podle § 580 ObčZ. Nebudete si nic vzájemně vracet a obě pohledávky zanikají vzájemným započtením. Na bývalém vlastníkovi již nelze nic vymáhat, neboť zaniklý dluh neexistuje. Vaše tvrzení je v rozporu s platným právem a u soudu byste neuspěl.

Ustanovení § 580 ObčZ zní:
"Mají-li věřitel a dlužník vzájemné pohledávky, jejichž plnění je stejného druhu, zaniknou započtením, pokud se vzájemně kryjí, jestliže některý z účastníků učiní vůči druhému projev směřující k započtení. Zánik nastane okamžikem, kdy se setkaly pohledávky způsobilé k započtení."

Popsal jsem postup přece jasně, ale můj příspěvek zjevně přesáhl duševní obzor některých čtenářů. Co tedy vlastně místní mudrcové navrhují? Naprosto nic. Jedině že nevymahatelný dluh za dlužníka "zacvakají" všichni - a samozřejmě ze záloh určených na správu domu, protože SVJ jiný zdroj nemá, že ano. Ale právě tomu se tazatel chtěl vyhnout, pánové.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.