Vložil lake, 13. Únor 2012 - 6:06

Účastník diskuse 1256 napsal ohledně Míšova "sdružení vchodů domu": "Pokud shromáždění rozhodlo v rozporu s právem je to rozhodnutí neplatné. (...) Ale o tom, že bylo rozhodnuto v rozporu s právem musí rozhodnout soud."

To samozřejmě není pravda. Jde-li o absolutní neplatnost, může se jí dovolat každá osoba kdykoliv, a to i bez předchozího soudního rozhodnutí.

Nesmyslné tvrzení Míši o "třech sdruženích vchodů" se zde vícekrát probíralo. Tuto specialitu má skutečně ve svých stanovách společenství v Olomouci, Nedvědova 360/7, 361/9 a 362/11, IČO 26799341. Jde nepochybně o ustanovení absolutně neplatné, a to z více příčin.

• V článku č. I stanov SVJ Nedvědova je napsáno:
"Společenství tvoří tři samostatná sdružení vchodů Nedvědova 360/7, Nedvědova 361/9 a Nedvědova 362/11."

Tato část stanov je absolutně neplatná pro rozpor se zákonem. Podle ZoVB platí kogentně, že členy společenství jsou pouze vlastníci jednotek; společnými členy SVJ jsou spoluvlastníci jednotky. Tato kriteria nesplňuje "sdružení vchodů", nevlastní-li v domě alespoň jednu jednotku; k tomu by se ovšem muselo napřed stát právnickou osobou. (Viz § 9 odst. 4 až 6 ZoVB).
Dalším důvodem absolutní neplatnosti tohoto paskvilu je, že sdružení (ať už s právní subjektivitou, nebo bez ní) mohou vytvářet pouze fyzické či právnické osoby, nikdy však věci nebo součásti věcí ("vchody").

• Další absolutně neplatné ustanovení je obsaženo v části IX stanov SVJ Nedvědova:
"Opravy, údržbu a účetnictví budou provádět sdružení jednotlivých vchodů samostatně."

Podle zákona o účetnictví je SVJ - právnická osoba povinna vést účetnictví od okamžiku svého vzniku. Není možno vést namísto jednoho účetnictví tři. A je vyloučeno, aby osoba bez právní subjektivity (jakési "sdružení vchodů") vedla účetnictví ve smyslu právních předpisů.

Je zřejmé, že v SVJ Nedvědova mají více problémů než jen prezenční listinu z jakési informační schůzky.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.