Vložil FrantaF, 12. Květen 2014 - 14:45

Vaše redukce se podobají hodnotám uvedeným na internetu jako „Tabulka polohových redukčních koeficientů“. Pokud zadáte celý název, jistě se tabulka objeví. Skutečnost je ovšem velmi odlišná. Například u našeho domu měly před zateplením domu rohové byty pod střechou korekci kolem 60%, byty pod střechou měly korekci 45% byty na štítu měly asi 30%. Štíty byly již před měřením zatepleny, ovšem pouze polystyrenem 40 cm. Byty nad sklepem 25%. Samozřejmě jsou to pouze orientační hodnoty, počítané pro náš dům.

Zvláště u rohových bytů jsou úniky mnohem vyšší než u bytů středních. Mají totiž plochu vnějších stěn větší o plochu štítové stěny a plochu střechy nebo sklepa. Každá z těchto ploch je stejně velká, jako plocha bytu. Velikost vnějších stěn může být několikrát větší, než plocha vnějších stěn středních bytů. Máme byty, které mají plochu (zaokrouhleně) vnější stěny 23 m² a stěny na chodbu 14 m². Stejné byty na štítu mají navíc štítovou stěnu 25 m². Stejné byty rohové mají dalších 49 m² střechy, nebo podlahy nad nevytápěným sklepem. Každý snad pochopí, že bez zohlednění znevýhodnění polohou v domě, zaplatí tyto byty za teplo mnohem více, než střední byt při stejné tepelné pohodě. Přitom jsou rohové byty většinou pouze 4 v budově, takže částka na jejich zvýhodnění představuje pro jednotlivé ostatní byty zanedbatelný náklad. Po zateplení se redukce snížily přibližně na polovinu, pouze redukce bytů na štítu, klesly více protože síla zateplení štítů je 14 cm.

Všechny tyto údaje mají pouze orientační význam, protože redukce musí vždy vycházet z vlastností konkrétního domu. Jak jsem v těchto diskuzích již psal, dají se redukce s určitou nejistotou stanovit z údajů za několik let, ale i takové redukce jsou lepší než tabulka pro všeobecné použití.

FrantaF

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.