Vložil FrantaF, 6. Únor 2012 - 22:59

Pane Patočko. Nemluvil jsem o používání odpařovacích indikátorů v zateplených domech, naopak jsem napsal, že uvádím skutečné hodnoty náměrů z roku 2007, protože později byly prováděny inovační práce, které teplotní podmínky měnily. Vím také, že dodavatelé měřících systémů dobře vědí, co chtějí. Můj příspěvek byl proto směrován na účastníky diskuzí, kteří označovali měření za chybné a současně doporučovali nerespektování limitů, což jistě nejde dohromady.

Souhlasím s tím, že jsem nepochopil princip vašich indikátorů. Jak jsem také mohl. Vyjádřil jste se pouze, že jsou lepší než pochybné indikátory elektronické. Řekl jste dále, že pro stanovení úhrady vycházíte z teploty místnosti, že měříte teplotu zpátečky a že neznáte nulové ani nadměrné náměry. Zaujalo mne také, že měříte (tedy načítáte dílky) již od teploty 10 stupňů.

Neumím si vysvětlit, jak odvodíte z jediné hodnoty, kterou je teplota zpátečky, množství tepla dodaného do místnosti radiátorem a oddělit je od tepla které vzniklo přímo v místnosti ze zdrojů tepla v bytě (přístrojů, osob nebo dalších vlivů, které mohou v zateplených domech činit nezanedbatelný podíl). Nepřišel jsem ani na žádný nezávadný důvod, proč vaše měření nezná vysoké náměry způsobené nadměrným větráním, které se naopak citlivě projevuje u ostatních způsobů měření.

Dokázal jsem pouze odvodit jeden ze závadných způsobů eliminace důsledku nadměrného větrání, spočívající v umazání hodnoty teploty, která přesahuje 27 stupňů, což zdůvodníte tím, že je to prakticky nedosažitelná hodnota. Stejně tak jsem dospěl k domněnce, že trvalé načítání dílků všem místnostem v době, kdy ještě není třeba topit, zvýší všechny náměry, takže se poměry mezi nimi sníží. „Cvičně“ jsem to ověřil na našich hodnotách.

Ale o tom se hovořilo v jiné diskuzi a vyvoláváte opakování (že by zase agitace). Již dříve jsem v diskuzi uvedl, že nepatřím k odborníkům přes teplo a že přicházím pouze s názory, které jsem získal v literatuře a při zkušenostech s měřením tepla v našem domě. Netvrdím, že názor, který vyjádřím je zákonem, vyjadřuji pochybnosti a jejich důvody. Domníval jsem se, že to je podstata diskuze. Každý vysloví svůj názor a nechá ostatní posoudit, zda jej přijmou, nebo ne. FrantaF

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.