Vložil lake, 26. Říjen 2011 - 6:04

Berry,

V Prohlášení vlastníka bylo třeba prostudovat nejen co praví o společných částech domu, ale zejména co praví o popisu Vaší jednotky. Konkrétně zda je v něm uvedena "lodžie" jako součást bytu či nikoliv. Píšete, že ve vašem prohlášení se cosi stanoví o platbě za lodžie "u bytů s lodžiemi". Není ale zřejmé, jaký má být právní důvod této platby.

1. Jde-li o náklad na správu domu a pozemku:
Tato část Prohlášení je neplatná, pokud SVJ není schopno prokázat existenci dohody o tomto způsobu přispívání na náklady správy domu. Dosavadní víceletá platba bez protestů bývá soudem považována za konkludentně stvrzenou dohodu všech. Mohl byste se tedy úspěšně domáhat pouze změny do budoucna.

2. Jde-li o poplatek za výhradní užívání společné části domu:
K tomu krátké vysvětlení. Pokud lodžie není součástí bytu, ale příslušenstvím, může být
(a) příslušenstvím bytu ve vlastnictví vlastníka jednotky,
(b) společným příslušenstvím domu ve výhradním užívání vlastníka jednotky.
V případě (b) Vám může být rozhodnutím shromáždění předepsána částka za výhradní užívání společné části domu (v podstatě jde o částku odpovídající "pronájmu" společné lodžie). Tato částka však nenáleží SVJ, nýbrž spoluvlastníkům této společné části.

K Vašim otázkám:
Neplatíte žádný "fond oprav", neboť nejste nájemcem družstevního bytu. Skládáte zálohy na správu domu a pozemku podle § 15 odst. 2 ZoVB. Zjistěte si poměr podlahové plochy Vaší jednotky k součtu podlahových ploch všech jednotek v domě. Samozřejmě bez plochy lodžie, která není místností. V tomto poměru byste se měl podílet na nákladech na správu domu (§ 8 odst. 2, § 15 odst. 1 ZoVB) a v tomto poměru se zpravidla předepisují i zálohy.

Druhou Vaši otázku považuji za bezpředmětnou. Až bude přijata nová právní úprava, můžeme o ní diskutovat.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.