Vložil lake, 4. Únor 2012 - 0:25

Zdenek 22 napsal: "... podle mého nelze udělat rovnítko mezi stavebníkem a vlastníkem. A taktéž vlastník je (pouze) účastníkem řízení."

Pane Zdenku, z Vašeho příspěvku je zřejmé, že se teprve seznamujete s obsahem zákona č. 183/2006 Sb. Stavební zákon. Definici stavebníka jste sice uvedl, jenže jste této definici neporozuměl. Mimochodem Vámi zmíněný § 78 se týká územního rozhodnutí a neobsahuje nic z toho, co tvrdíte.

Podle § 2 odst. 2 písm. (c) StavZ platí: "Stavebníkem [je] osoba, která pro sebe žádá vydání stavebního povolení nebo ohlašuje provedení stavby, terénní úpravy nebo zařízení, jakož i její právní nástupce, (...)"

Podle § 110 odst. 2 písm. (a) StavZ platí: "K žádosti [o vydání stavebního povolení] stavebník připojí doklady prokazující jeho vlastnické právo nebo právo založené smlouvou provést stavbu nebo opatření anebo právo odpovídající věcnému břemenu k pozemku nebo stavbě, pokud stavební úřad nemůže existenci takového práva ověřit v katastru nemovitostí; (...)."

V případu z úvodního dotazu developer byl vlastníkem pozemku, na němž se mělo začít stavět. Stavebníkem se stal z titulu svého vlastnického práva k tomuto pozemku. Převodem jednotek vstoupili nabyvatelé bytů do práv a povinností původního vlastníka, včetně práv týkajících se pozemku (§ 20 odst. 2 ZoVB). Proto se všichni vlastníci jednotek stali také právním nástupcem původního stavebníka podle § 2 odst. 2 písm. (c) StavZ. Stavební úřad tedy postupuje v souladu s právem.

Chcete-li se svých povinností stavebníka zprostit, konejte jak jsem Vám poradil: uzavřete smlouvu o výstavbě se všemi vlastníky jednotek, ve které určíte kdo bude nadále stavebníkem. Tato osoba pak předloží smlouvu Stavebnímu úřadu podle § 110 odst. 2 StavZ.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.