Vložil lake, 6. Únor 2012 - 3:20

Odkaz je na článek z roku 2008, kdy se připravoval (avšak nikdy nepřijal) nový zákon o vlastnictví bytů.

Paní JUDr Ivana Štenglová, předsedkyně senátu Nejvyššího soudu, správně formulovala neexistující odpovědnost statutárního orgánu SVJ:
"... člen výboru, jako statutárního orgánu společenství oprávněného jménem společenství jednat, nemá uloženo postupovat při výkonu funkce s péčí řádného hospodáře, jak je tomu u družstev a obchodních společností, a nenese zpřísněnou odpovědnost za škodu způsobenou porušením svých povinností podle speciálních ustanovení obchodního zákoníku, ale podle občanského zákoníku (§ 49 odst. 6 návrhu), tj. v porovnání se členy statutárních orgánů družstev a obchodních společností odpovídá poměrně omezeně. "

Totéž zde píšu i já - jen bez onoho dovětku o odpovědnosti podle Občanského zákoníku. Paní JUDr Štenglová totiž zapomněla vzít do úvahy ustanovení § 420 odst. 2 ObčZ, o kterém jsem se zde vícekrát zmínil. Ušlo jí tedy, že podle tohoto ustanovení občanskoprávní odpovědnost ponese vždy SVJ, nikoliv členové jeho statutárního orgánu. Členové výboru nemají při výkonu své funkce odpovědnost za škodu "poměrně omezenou", nýbrž nemají podle ObčZ odpovědnost ŽÁDNOU.

Od roku 2008 se situace nijak nezměnila a nezmění ji ani nový Občanský zákoník.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.