Vložil lake, 1. Únor 2012 - 12:14

Pane Jaroslave, mýlíte se, pokud se domníváte, že SVJ zajišťuje „ze zákona“ každou službu. Doporučuji číst zákon a nevymýšlet co v něm není uvedeno. ZoVB říká pouze to, že SVJ je oprávněno uzavírat smlouvy. A ke smlouvě musí být nejméně dva, že ano.

Například dodávku tepla může zajišťovat město ze své kotelny společné pro celý blok domů přímo pro vlastníky jednotek.
Je-li vlastní kotelna v domě, přecházejí práva a povinnosti původního vlastníka a provozovatele kotelny na vlastníky jednotek (nikoliv na SVJ), a to okamžikem podpisu kupních smluv.
Existují stovky případů novostaveb, kdy v kupních smlouvách developer zavázal jednotlivě nabyvatele jednotek ke smluvnímu odběru tepla od určitého dodavatele na 20 let (ovšemže za nevýhodnou cenu).

Přečtěte si jak Energetický regulační úřad odpálkoval SVJ, které se domáhalo údajných práv ze smlouvy o odběru tepla. Tato smlouva ovšem mezi dodavatelem a SVJ nikdy nebyla uzavřena a SVJ nemělo automaticky postavení „odběratele“, jak se výbor domníval.
Viz Rozhodnutí ERÚ ve věci Společenství vlastníků jednotek pro dům Wiesenthalova 958/2, Praha 5 versus České teplo s.r.o.: http://www.eru.cz/…onc_2008.pdf (str. 3).

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.