Vložil lake, 31. Leden 2012 - 22:14

Neználku,
pan „dům hrůzy“ není povinen uvést žádný judikát. Naopak jste to Vy, kdo je povinen uvést právní předpis, jestliže tvrdíte, že vlastník jednotky je povinen něco odebírat a platit za to bez právního důvodu – bez existence smlouvy o dodávce a bez pravidel pro rozúčtování.

Nikdo není oprávněn vnutit Vám službu bez Vašeho souhlasu za cenu, kterou si sám určil a vypočtenou způsobem, který Vám nesdělil. Domníváte-li se opak – prosím, uveďte právní předpis nebo judikát.

Pouze v nájemních bytech (včetně družstevních) existují smlouvy o službách zcela určitě, neboť „způsob výpočtu nájemného a úhrady za plnění spojená s užíváním bytu nebo jejich výši“ musí povinně obsahovat nájemní smlouva (§ 686 odst. 1 ObčZ).

Zde ale diskutujeme nikoliv o nájemci, nýbrž o vlastníkovi jednotky. Ze znění ZoVB nelze dovodit automatické oprávnění SVJ dodávat do bytu jakoukoliv službu za jakoukoliv cenu. To by muselo být upraveno v Prohlášení vlastníka, nebo v kupní smlouvě, nebo ve stanovách, nebo ve dvoustranné soukromoprávní smlouvě mezi SVJ a vlastníkem jednotky.

Jsme v právním státě: služba dodaná bez smlouvy, bez souhlasu a bez pravidel může být posuzována pouze jako bezdůvodné obohacení (§ 451 a násl. ObčZ).

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.