Vložil Petr, 13. Leden 2012 - 16:42

pane Petře 13 – hledejte také ve vašich stanovách (co dělá výbor) a v zápisech shromáždění (co jste výboru odhlasovali). Peníze jednotlivého vlastníka nepatří výboru ani všem dohromady (viz ZoVB § 15), ale jsou závazkem SVJ vůči vlastníkům, jak zde již bylo několikrát diskutováno.

  • – – – – – – – – – – – –

§ 15 (4) Pokud vznikla právnická osoba (§ 9), jsou finanční prostředky zálohově poskytnuté vlastníky závazkem právnické osoby vůči vlastníkům jednotek.

  • – – – – – – – – – – – –

Zkusmo se zeptejte na schůzi, komu prostředky patří.

S prostředky hospodaří vlastníci společně na základě hlasování. Výše investic, ke které nepotřebuje výbor souhlas, by měla být ve stanovách či usnesení schůze.

Společenství by se mělo vždy na následující rok usnést na shromáždění o plánu oprav. Bývá to někdy ve smlouvě s technikem správní firmy, že ho vypracovává on.

Zálohy si zvyšte dle toho, jaký jste měl přeplatek či nedoplatek v posledním vyúčtování. Zvláště u vody, pokud neplatíte dle osob (to se zálohy zvyšují často plošně), ale jen a jen dle vodoměrů.

Společenství dělá správu dle zákona a stanov (článek III), něčím pověří správní firmu (hlavně účetnictví). Proto se zákon a stanovy o žádné správní firmě nezmiňují, a některá společenství správní firmu nemají.

Nedoplatky (dluhy) je povinno vymáhat společenství (viz ZoVB § 9a). Tím pověřuje výbor či někdy správní firmu (viz správní smlouva). Myslím, že se tady diskutovalo, zda může podat žalobu jednotlivý vlastník. To by ale asi musel vyčíslit svůj podíl na dluhu dlužníka.

Někdy zvyšuje zálohy správní firma, pokud to má jako smluvní povinnost. Také mívá povinnost upomínat dlužníky.

  • – – – – – – –

§ 9a (3) Společenství je oprávněno vlastním jménem vymáhat plnění povinností uložených vlastníkům jednotek k tomu příslušným orgánem společenství podle tohoto zákona.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.