Vložil Petr Patočka, 12. Leden 2012 - 14:11

Již několik let zde vystupuji jako jednatel firmy VIPA CZ s.r.o. Nesnažím se schovávat za anonymní nick a maskovat se. Nechovám se jako ředitel konkurenční firmy, který neustále tvrdí, že zde nehodlá propagovat svoji firmu. Ano, on vždy hovoří pouze a jen za sebe (to koneckonců předvedl i nám a má to potvrzeno od asociace Artav).

Prezentuji zde naše dlouholeté zkušenosti s rozúčtováním, které jsou založeny jak na neelektrikých indikátorech (sklíčkových) tak i na našich elektronických.

To že náměry indikátorů založených na ČSN EN 834 jsou pochybné, je naše dlouholetá zkušenost díky několika porovnávacím měřením. Bohužel největší paseku zde provádí spouštěcí teplota ve spojení s postupným zateplováním a výměnou oken. Díky tomu je možno dosahovat nižších vytápěcích teplot (a tím fakticky k úspoře nákladů), ale indikátory dle ČSN EN 834 zde začínají selhávat.

To že náměry indikátorů založených na ČSN EN 834 jsou pochybné, je vidět i z úvodního dotazu.

Jsme asi jediná společnost, která si okolo poměrového měření stále klade otázku „jak co nejlépe měřit“. Všichni ostatní již přeci mají jasno. Podle ČSN EN 834.

Takže položme si otázku „co značí nulový náměr?“. Značí nulovou dodávku tepla do místnosti? Značí nulovou dodávku tepla do místnosti konkrétním radiátorem? Je dodávka tepla do místnosti radiátorem to co chci skutečně měřit?

Až budou mít dodavatelé indikátorů jasno, možná přijdou s něčím novým. Zatím jsme jediní, co nabízejí jiný pohled na dodávku tepla do objektu.

A proč elektronické indikátory VIPA nemají nulový náměr? Protože v zimním období indikují od 10°C. Může v zimním období existovat v místnosti vyšší teplota než je venku bez podílu na dodávce tepla? Podle nás nemůže. Nevím co je v centrálně vytápěném objektu netopící byt. Je to byt s venkovní teplotou? Tak jako by to bylo v případě, že by tento byt stál uprostřed fotbalového stadionu?

Je to vlastně skrytá forma nivelizace náměrů není. My to velmi důrazně prezentujeme. Všechny konkurenční systémy mají nulový náměr do nějakých 20% dodávky tepla (spouštěcí teplota 28 – 36°C). Takže řekněme hypoteticky všichni kteří mají pod 19°C mají 0. Není ale rozdíl jestli mám 16°C, 17°C, 18°C nebo 19°C? Je ještě rozúčtování kde budu mít 14,4287 korigo­vaných dílků a 2053,5327 přidaných dílků vůbec rozúčtováním podle náměru? (vzor takovéhoto rozúčtování je možno opravdu najít na internetu)

Takže to ukončím. Neumím zde vystupovat jako anonymní uživatel. Cokoli zde napíši, píši jako jednatel a může to vypadat jako propagace. Pokud s tím má někdo problém, nechť prosím mé příspěvky ignoruje.

Petr Patočka VIPA CZ s.r.o.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.