Vložil lake, 10. Leden 2012 - 15:21

Pane dekim,
ve své první odpovědi jsem přehlédl, že nejste členem SVJ v onom domě, takže jsem se zbytečně soustředil na postupy uvnitř SVJ. Upřesňuji tedy:

Pokud stavební řízení neproběhlo, nebo bylo provedeno pouze ohlášení stavby, obraťte se na SÚ s tím, že při stavbě je zasahováno do nosné konstrukce, což vyžaduje stavební řízení. Napište jim že se domníváte, že by mohlo jít o havarijní stav s narušenou statikou stavby. To vše samozřejmě písemně. Napište, že kopii odesíláte na Policii ČR pro případ, že by Stavební úřad nekonal a nezjistil bez odkladu skutečný stav stavby. Můžete k tomu doložit např. fotografii praskliny ve Vaší zdi, je-li nějaká.

Dojde-li k zahájení stavebního řízení, jako spoluvlastník pozemku pod vaším domem požádáte SÚ písemně o zařazení mezi účastníky. Zdůvodníte, že jste účastníkem a že Vaše práva jsou uvedenou stavbou dotčena. S nikým na úřadě se nedohadujte, ani se na nic neptejte - podáte prostě oficiální písemnou žádost v podatelně SÚ a necháte si na místě potvrdit její kopii.

Podle § 28 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., Správní řád, "za účastníka bude v pochybnostech považován i ten, kdo tvrdí, že je účastníkem, dokud se neprokáže opak.".

Od okamžiku podání žádosti s Vámi musí SÚ jednat jako byste byl účastníkem stavebního řízení, i když není vyloučeno, že později Vaši žádost o účastenství usnesením zamítne (což budou muset zdůvodnit). Bude-li zahájeno stavební řízení, požádáte o nahlédnutí do dokumentace stavby a o seznámení se spisem.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.