Vložil lake, 31. Prosinec 2011 - 13:06

Pane předsedo,

názor vlastníka o jakési „slevě“ nemá právní podklad. Jak on, tak Vy se zabýváte detaily, které situaci nijak neřeší. Vlastník jednotky by se spíše měl starat o to, aby byt byl obyvatelný. Pokud je závada na společných částech budovy, stejnou zákonnou povinnost mají všichni spoluvlastníci do­mu.

Zapomeňte tedy na vaše vývody i na finanční požadavky vlastníka. Jediné co je důležité, je současný stavebně technický stav budovy, objektivně zjištěný. Ten ovšem nezjistíte pouhým prohlížením bytu – musíte si pozvat odborníky.

  • Znalec vám v posudku sdělí jaký je stav hydroizolace základů budovy, jaký je obsah vlhkosti ve zdivu a jaký to má vliv na tepelně-izolační schopnost zdiva.
  • Hygienik by sdělil, zda byt je v současném stavu vůbec obyvatelný. S plísní uvnitř nejspíše není a nelze jej ani legálně pronajímat.

Vyjdu z toho, že SVJ se chce chovat jako řádný hospodář, tedy že má vůli odstranit stavebně technické a hygienické závady objektu. Pak váš postup bude velmi jednoduchý:

Na základě posudku a doporučení odborníka si naplánujete rozsah potřebných stavebních prací ke snížení vlhkosti (což může být odvětrávání líce fasády nebo provdení kontaktní hydroizolace nebo penetrace zdiva nebo podřezání zdiva nebo elektrické vysoušení atd.). Výbor nechá vypracovat nabídky, SVJ vybere zhotovitele a provede se sanace. Vlastník jednotky odstraní plíseň se stěn uvnitř bytu.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.