Vložil lake, 17. Prosinec 2011 - 16:39

Zmatený dotaz. Pokud někdo opravoval „po bytech“, tedy opravoval cosi ve vlastnictví vlastníka jednotky, jde o dvoustrannou dohodu pouze mezi vlastníkem bytu a opravářem. Vlastník samozřejmě toto hradí ze svých prostředků. Výbor o tom nerozhoduje. Pochybuji, že tekoucí ventil (míníte asi splachovač) v bytě je společným zařízením domu.

Aktivitě výboru se meze nekladou, avšak je třeba mít na paměti, že oprava zařízení v majetku vlastníka jednotky nespadá do předmětu činnosti SVJ. Je tedy vyloučeno proplácet tento náklad ze společných peněz bez souhlasu všech.

Souhlas všech mohl být dán i konkludentně, přijetím nabídnuté služby (dohoda podle § 15 odst. 1 ZoVB). Takže pokud všichni byli s tím srozuměni a nechali ve svých bytech opravu za 1000 Kč provést, je vše v pořádku.

Druhá platba (2300 Kč) však zcela jistě v pořádku není, protože souhlas všech nebyl získán.

Pokud máte ve zvyku o takových výdajích rozhodovat pouze „jako výbor“, může se kterýkoliv z vlastníků proti neoprávněným výdajům ohradit a věc by se pak řešila jako trestný čin zpronevěry, nebo přestupek (podle výše způsobené škody).

Dumání o „střetu zájmů“ je proti tomu procházkou růžovým sadem.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.