Vložil PKK1 (bez ověření), 16. Prosinec 2011 - 14:43

Není nutné na začátku hlasovat o bodech programu shromáždění vlastníků, pokud to nepřikazují vaše stanovy. Obecně to není nutné.

Shromáždění obvykle svolává výbor a ten i tvoří jeho program a je jako svolavatel shromáždění za program a podklady k němu odpovědný. Pokud se svolává shromáždění jiným způsobem, než výborem, pak program tvoří jeho svolavatelé a nikdo nemá právo jim do toho závazně vstupovat. Pochopitelně ani výboru. Výboru – nikoli jeho samotnému předsedovi, který samostatně nic rozhodnout nemůže.

Shomáždění se koná obvykle jednou ročně, tak by si (uvažujme obvyklou formu svolání) výbor měl velmi dobře rozmyslet, co na tomto často jediném konaném zasedání nejvyššího orgánu SVJ chce a potřebuje „prohlasovat“ a „usnést“. Dopňovat jiné body programu až na shomáždění „dle potřeby vzešné z diskuze“ nedoporučuji bez souhlasu všech členů – což se v větších SVJ těžko uskutečňuje (vycházím zde z analogií platných pro akciové společnosti). Např. likvidovat takto SVJ (zánik) pro zánik domu takto dodatečně zařadit na program asi těžko půjde a projde.

V našem velkém SVJ se k programu SV vždy povinně vyjadřuje kontrolní komise a výbor jí vychází vstříc zapracováním jejich připomínek a programových doplnění do jejich návrhu programu SV. Následně je raději 30 dní dopředu všem členům doručen, vyvěšen na dveře, úřední desce, internetové stránce SVJ a pak již zásadně neměněn a na SV dodržen. Nikdy se pak nestalo, že by kdokoli z členů SVJ cokoli proti tomuto postupu namítal a to i z členů, kteří se neúčastní osobně na SV. I proto, že mají jistotu, že po přečtení pozvánky již nic nepřibude, co by je „ohrožovalo“ (třeba změna stanov) a nemusí osobně chodit a jen někoho zplnomocní … Prostě obecně pořádáme SV spíše podle zjednodušených zásad pro valné hromady než pro SV (zjednodušené o uveřejňované skutečnosti předem a neexistenci zpráv auditních výborů – jen KK).

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.