Vložil Tomáš Peterka (bez ověření), 6. Prosinec 2011 - 15:41

Jako první je nutné určit příčinu.

  1. Kde se poruchy objevují, z popisu není patrné, zda jsou to spíše špalety oken, svislý kout, nadpraží okna…, bylo by dobré vědět o jaký se jedná konstrukční systém a kdy byl objekt postaven.

b)Pokud jsou poruchy vázané pouze na chladné období, pak opravdu může být problém v projevech tepelných mostů, ty mohly být opravdu zvýrazněny změnou způsobu užívání bytu (např. po výměně oken, úprava VZT, změna majitele apod.)kdy došlo ke zvýšení vlhkosti vnitřního vzduchu.

  1. Může jít i o zatékání (zřejmě bude vázané na intenzivní deště, záleží na orientaci lodžie), pravděpodobně to bude pak z lodžie nad dotyčným bytem, nelze však vyloučit i šíření vody z vyššího patra.

K vašim dotazům

  1. V případě, že se jedná o projev tepelných mostů je zřejmě problém způsoben špatným užíváním bytu (zjednodušeně řečeno nedostatečným větráním)a nadměrného vlivu tepelného mostu. Pro ověření příčiny je možno nyní v chladném období využít sledování vnitřní vlhkosti a teploty vzduchu a doplnit termovizním měřením.
  2. Těžko říci – pro odpověď je nyní málo informací. Dělali jste nějaké zásahy typu výměna oken, úprava vzduchotechniky, změna nájemníka, nevrhla se nájemnice na pěstování orchideí? Vliv na vnitřní vlhkost může mít i změna užívání okolních bytů (hlavně šíření přes VZT).
  3. Záleží co je příčinou, pokud zatékání nutno najít kde, pak navrhnout opatření. Pokud je to vliv tepelného mostu pak možno zateplit, zasklít, nainstalovat topný kabel, zajistit větrání bytu? Variant je mnoho,vhodné je možno vybrat podle nějakých objektivních měřítek (Např. pokud je objekt z období konce 80tých let pak z hlediska tepelnětechnických vlastností už mohou být v detailech tyto konstrukce relativně bezpečné při běžném užívání, tj. možná bude stačit jen pravidelné větrání, pokud je ale problémem tepelný most, kdy z interiéru do exteriéru bude spojitě probíhat betonová konstrukce, pak je řešením spíše to zateplení. Nutno ale zase řešit v kontextu se zbytkem objektu-zevnitř lodžii asi zateplíte bez komplikací, ale co z venku, tam to budete muset řešit na všech lodžiích…).

4)Opět otázka co je příčinou.

Pozvěte odborníka znova, pokud ten první nebyl schopen dát dohromady postup diagnostiky a ani přibližný návrh řešení zvolte jiného. Pokud byste měl možnost někam uploadovat fotky poruch a vnější strany lodžie, bylo by možno k problému říci více. tp.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.