Vložil lake, 29. Listopad 2011 - 3:43

Tvrzení, že „ze zákona není uhrazení možné“ je samozřejmě nesmyslem. Zákon v první řadě neumožňuje hradit soukromá okna ze společných záloh na správu domu!!!

Rozhodující ve Vašem případě je skutečnost, že okna patří jednotlivým vlastníkům bytů, nejsou tedy společná. Jestliže došlo k jejich uhrazení ze společné zálohy, šlo fakticky o vratku části vybrané zálohy na správu domu. Proto Vám musí rovněž být vrácena alikvotní částka. Vypočtete ji takto:
(částka za okna) : (spoluvlastnický podíl ostatních) × (váš spoluvlastnic­ký podíl)

Nemáte tedy nárok na částku, kterou by SVJ vydalo za okna ve Vašem bytě, ani na částku, za kterou jste svá okna pořídila Vy, nýbrž na vratku záloh odpovídající Vašemu podílu na společných částech domu (neboť podle tohoto podílu platíte zálohy).

Do částky k výpočtu zahrňte vše, co bylo jednotlivým vlastníkům jednotek bezdůvodně uhrazeno (včetně demontáže starých oken, jejich likvidace, zednického zapravení, parapetů, popř. žaluzií). Zkrátka započítejte částky za veškeré výdaje SVJ, které nesměřovaly do společných částí domu.

Pokud jde o příspěvek města, Vaše informace je nedostatečná. Nepíšete, zda jde o dotaci určenou jednotlivým vlastníkům jednotek nebo SVJ – právnické osobě. Dále jsou rozhodující účel a podmínky za kterých je dotace poskytována. Půjde-li tato částka přímo do účetnictví SVJ jako příjem právnické osoby, nemusíte se o její výši zajímat. V tom případě požadujte částku vypočtenou jak jsem napsal výše. Neexistuje právní důvod, aby částka pro výpočet Vaší vratky byla ponížena o dotaci, kterou obdržel někdo jiný.

Vratku můžete nejjednodušeji realizovat vzájemným započtením pohledávek (přestanete po určitou dobu hradit předepsané zálohy na správu).

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.