Vložil lake, 22. Listopad 2011 - 7:37

Je bezvýznamné, co je ve vašich stanovách vynecháno. Nelze z toho dovodit nic o tom kdo je oprávněn o čem rozhodovat. Pro Vás i pro výbor platí v první řadě zákon č. 72/1994 o vlastnictví bytů. Ten si přečtěte alespoň do § 16. Na Váš případ se použije ustanovení § 11 odst. 5 věta druhá:

" Jde-li o modernizaci, rekonstrukci, stavební úpravy^7a) a opravy společných částí domu, jimiž se nemění vnitřní uspořádání domu a zároveň velikost spoluvlastnických podílů na společných částech domu, postačuje souhlas tříčtvrtinové většiny všech vlastníků jednotek."

Vaše stanovy jsou samozřejmě platné. Skutečnost, že nepapouškují to, co jednoznačně stanoví zákon, jim na platnosti nijak neubírá.

  • Vynechání příslušné věty (čl. IV vzorových stanov) znamená pouze to, že stavební úpravy a opravy může zajišťovat i jiná osoba nežli společenství, například smluvní správce.
  • Vynechání příslušné věty (čl. VII odst. 3 písm. (d) vzorových stanov) znamená pouze to, že tříčtvrtinový souhlas vyžadovaný zákonem může být získán nejen na shromáždění, nýbrž i mimo ně, podepisováním listiny neboli „per rollam“.

Závěr:
Je tedy zřejmé, že výbor žádné automatické oprávnění v těchto věcech nemá. Naopak platí, že zákon vyžaduje tříčtvrtinový souhlas vlastníků jednotek. Souhlas požadovaný zákonem jste mohli výboru udělit i předem na některém dřívějším shromáždění, nebo podpisem listiny (plné moci) jednotlivými vlastníky jednotek. Požádejte prostě výbor, aby prokázal, že mu právo podle citované části zákona bylo svěřeno. Stanovami to prokázat nemůže.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.