Vložil AP (bez ověření), 21. Listopad 2011 - 9:41

Podle mých zkušeností existuje cesta:

  1. jednoduchá – to když dlužníkovi zašlete doporučeně předžalobní upomínku (dopis se zeleným pruhem); dlužníka to vystraší a on zaplatí. Tato cesta vás bude stát do 50 Kč.
  2. složitá – to když vám vlastník neplatí zálohy, ale nikomu dalšímu už nedluží a navíc normálně vydělává a má nějaký majetek. V takovém případě ho můžete po neuhrazení třetí zálohy dát k soudu; soud rozhodne ve váš prospěch; vy půjdete s pravomocným rozsudkem k exekutorovi; exekutor mu obstaví účet nebo mu zabaví majetek nebo mu v krajním případě prodá jeho byt. Tato cesta vás bude stát několik tisíc Kč (soudní poplatek, odměna advokáta, odměna exekutora).
  3. velmi složitá – to když vám vlastník neplatí zálohy, ale navíc má další dluhy (které ale nejsou moc velké). V takovém případě ho můžete po neuhrazení třetí zálohy dát k soudu; soud rozhodne … exekutor mu prodá jeho byt a z utržených peněz vyplatí věřitele před vámi a když budete mít štěstí, zbydou nějaké peníze i na vás. Tato cesta vás bude stát stejně jako ta předchozí, ale na peníze si počkáte déle (cca tak rok).
  4. slepá – to když vám vlastník neplatí zálohy, ale navíc má už několik exekucí, které dalece přesahují hodnotu jeho majetku. V takovém případě ho můžete dát k soudu … poté k exekutorovi; exekutor vydraží jeho byt; z dražby na vás ale nic nezbude; vaší jedinou výhrou tak bude to, že v jeho bytě začne bydlet někdo jiný – kdo třeba bude platit. Tato cesta vás bude stát stejně jako ta předchozí, ale žádné peníze nikdy neuvidíte (resp. 10 let to za vás může exekutor zkoušet, ale moc šancí vám nedávám).

Pokud se ve vašem domě objeví dlužníci čtvrtého typu, pak vám mohu popřát jen „upřímnou soustrast“. My máme 2 takové. Náklady na soudy rostou, dražby nemovitostí se protahují kvůli neustálému odvolávání, noví řádně platící vlastníci těchto bytů jsou v nedohlednu. Po čase vás přepadne naprostá beznaděj.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.