Vložil MartinII, 18. Listopad 2011 - 10:38

O trvalém pobytu zde již diskuse je. Kdyby musel o zrušení pobytu žádat jeho nositel, nebylo by možné se zbavit bezdomovců a nahlásit je na obecní úřad.

Na našem MÚ mi bylo sděleno, že o výpis žádá vlastník objektu. Za dům žádá SVJ (výpis byl poskytnut), za byt vlastník. Problém je, že s pobytem cizinců v domě jsem byl odkázán na Cizineckou policii.

Lze se nalézt také na internetu např.

http://www.bezplatnapravniporadna.cz/…-postup.html Dotaz: „Především mne zajímá postup jak zrušit trvalé bydliště a případné obstrukce ze strany ohlašovny – např. zda je nutné dokazovat, že daná osoba v bytě nebydlí, či podepsat nějaké čestné prohlášení apod.“.

Odpověd: "Problematiku řeší § 12 zákona č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel. Výkon této agendy zabezpečují všechny obecní úřady.

O zrušení údaje o místu trvalého pobytu se rozhodne na návrh vlastníka objektu nebo na návrh osoby mající v objektu užívací právo (př. nájemce).

Zrušení trvalého pobytu jiné osobě vyžaduje dvě podmínky:

  1. zaniklo-li užívací právo občana k objektu nebo jeho vymezené části (např. skončila mu nájemní smlouva, v majetkovém vypořádání manželů byl podíl v bytovém družstvu přisouzen jen jednomu z manželů…)
  2. neužívá-li občan tento objekt. (Pokud ho užívá proti vůli osob, kteří mají užívací nebo vlastnické právo k nemovitosti, lze takovou osobu vystěhovat pomocí soudu a žalobou o vyklizení).

Navrhovatel předloží výpisu z katastru nemovitostí nebo jeho ověřenou kopií, kde je uveden jako výlučný vlastník nebo spoluvlastník objektu, nájemní smlouvou nebo dohodou o užívání bytu apod.

Ad a) Splnění první podmínky, že konkrétní osobě zaniklo užívací právo k objektu, lze zjistit z aktuálního výpisu z katastru nemovitostí, kde jmenovaný není uveden jako vlastník nebo spoluvlastník objektu, popř. mu nebylo zřízeno věcné břemeno k předmětné nemovitosti, nebo z nájemní smlouvy, kde není uveden jako osoba, se kterou byla uzavřena nájemní smlouva, nebo mu nevyplynulo užívací právo k předmětné nemovitosti např. z pravomocného rozsudku soudu o rozvodu manželství a s tím spojeného majetkového vypořádání.

Je-li daná osoba, např. snacha, zeť, vnuk, na předmětné adrese hlášen na základě souhlasu oprávněné osoby, nevzniká mu dle zákona o evidenci obyvatel užívací právo. Má pouze tzv. užívací právo odvozené, tedy právo v předmětné nemovitosti pouze bydlet. Toto konstatování by však platilo do doby, než by vlastník objektu se jmenovaným např. uzavřel nájemní smlouvu.

Ad b) Ke splnění druhé podmínky, že daná osoba objekt nebo jeho vymezenou část neužívá, je třeba vyslechnout i svědky, např. sousedy. Je možné např. přijít na ohlašovnu s konkrétním svědkem nebo ho požádat o čestné prohlášení.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.