Vložil lake, 18. Listopad 2011 - 7:52

Pane Kadlube,
nenapsal jsem nic o tom, že by vlastník jednotky neměl nárok. Pokud však výbor nebo předseda odmítá vlastníkovi jednotky konzumaci jeho práva, jde o čistě soukromoprávní záležitost, kterou je třeba v první řadě vyřešit tak, že se předloží shromáždění, které je nejvyšším orgánem SVJ.

Pokud byste se nedočkavě hrnul rovnou k soudu, mohl by vaši žalobu zamítnout s tím, že jste nevyčerpal všechny možnosti k dosažení Vašeho požadavku uvnitř společenství a že tedy Vaše žaloba je předčasná. Proto radím napřed se obrátit na nejvyšší orgán společenství a předložit mu věc k rozhodnutí. Teprve selže-li tato cesta, lze účinně hledat ochranu u veřejnoprávní instituce.

Můžete mít jiný názor - pak nejspíše nebudete u soudu úspěšný [1], zaplatíte soudní náklady i náklady protistrany. Mimo je tedy někdo jiný, nikoliv já.

lake
........................................................
Poznámka [1] doplněna 18.11.2011:

Rozsudek Nejvyššího soudu 22 Cdo 2819/2008 ze dne 15.09.2009
"Žalobkyně (...) neprokázala, že by o předložení požádala a že by jí nebylo vyhověno. (...)
Dovolatelce je třeba přisvědčit, že má právo na to, aby jí byl předložen komplexní, věcně a časově související na sebe navazující kompletní soubor listin týkajících se hospodaření s nemovitostmi.
Ovšem podmínkou pro úspěch žaloby na předložení tohoto souboru je skutkové zjištění, že o předložení takového souboru požádala, a že jí žalovaná nevyhověla. (...)
Dovolání (...) se zamítá. Žalobkyně je povinna nahradit žalované náklady dovolacího řízení ve výši 5.712,- Kč do tří dnů od právní moci rozsudku k rukám advokátky."

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.