Vložil lake, 16. Listopad 2011 - 9:22

Pane Adame,

plíseň na zdi, nábytku, podlaze může nebo nemusí být způsobena "stavebně technickým stavem budovy". Může být způsobena nevhodným chováním obyvatel bytu (nevytápění a/nebo nevětrání při vysoké vlhkosti vzduchu), nebo vyšší mocí (např. dlouhodbý "úkap" vody z rozvodu v bytě nebo z radiátoru). Klíčové je tedy zjistit důvod závadného stavu. Až bude zjištěna příčina, je teprve možno určit zda existuje odpovědnost konkrétní osoby. A teprve bude-li taková osoba nalezena a neuplatní se liberační důvody, bude možno začít hovořit o náhradě škody.

Při úvaze o výši škody je třeba uplatnit ustanovení § 415 ObčZ: "Každý je povinen počínat si tak, aby nedocházelo ke škodám na zdraví, na majetku, na přírodě a životním prostředí."
Jestliže vlastník bytu nechal dojít situaci tak daleko bez pokusu o odstranění závady, má minimálně podíl na vzniklé škodě.

Společenství by bylo pasivně legitimováno k náhradě škody pouze v případě, kdy jako správce budovy mělo uloženo provést nějaká opatření, avšak neučinilo tak a škoda tedy vznikla v příčinné souvislosti s tímto nekonáním. Dále v případě, kdy SVJ je provozovatelem určitého zařízení, na němž došlo k poruše z jakékoliv příčiny (např. domovní rozvod topení). Většinou však je provozovatelem technických zařízení vlastník domu.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.