Vložil lake, 16. Listopad 2011 - 3:27

Paní Vaneková,

na „vlastnictví parkovacího místa“ zapomeňte. Je-li snad tato pohádka zapsána v kupní smlouvě, jde jistě o absolutně neplatné ustanovení.

Obsahem Vašeho dotazu bylo: "Neměl by (developer) raději pozemky převést zdarma, či za minimální možnou cenu? "
V tomto státě platí ústava a Listina základních práv a svobod. Vyvlastnit majetek je možno pouze ve veřejném zájmu, a to za úhradu. Pochybuji, že by soud shledal veřejný zájem v tom, že několik spoluvlastníků domu by rádo získalo přilehlý cizí pozemek (nejlépe zcela zdarma). Ještě Vám zbývá možnost jít na to soukromoprávní cestou: učiňte tedy developerovi nabídku na odkup jeho pozemku za 1 Kč. Uvidíte, jak na Váš návrh zareaguje.

Ohledně plateb za údržbu pozemku nepíšete to hlavní: zda existuje smlouva o údržbě mezi developerem a SVJ, popřípadě mezi developerem a Vámi; zda jste nějakou povinnost v tomto smyslu převzali v Prohlášení vlastníka, nebo v kupní smlouvě. Nemám zde bohužel svou křišťálovou kouli, takže uhádnout právní stav nedovedu.

„Nejsou úhrady za údržbu neoprávněné, pokud jsou pozemky v jeho vlastnictví?“
Za ekonomicky oprávněné náklady daňového subjektu jsou považovány též „náklady spojené s užíváním zastavěného pozemku včetně pozemku na něj navazujícího“. Podmínkou není, aby navazující pozemek byl ve vlastnictví toho, kdo náklad vydává.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.