Vložil FrantaF, 10. Listopad 2011 - 19:18

Velmi to zjednoduším. Domnívám se, že Jaroslav má pravdu. SVJ vlastní dům a ne jednotlivé byty. Pokud je byt bez vlastníka, patří všem vlastníkům. Musí tomu tak být již proto, že jsou všichni vlastníci povinni hradit případné náklady na správu domu, včetně podílu připadajícího na byt bez vlastníka. Výbor sám, ani jeho zástupce, nemohou o bytu bez vlastníka rozhodovat. Můžeme říci, že SVJ vlastní byt bez vlastníka, ale SVJ jako celek, všichni a společně. Náklady na správu takového bytu jdou k tíži všech, případné výnosy zase patří všem.

Jenom za těchto podmínek budou mít všichni vlastníci zájem, aby žádný byt nezůstal bez vlastníka. Vždy musíme vidět především důsledky vzniklé situace a hledat vlastní řešení, které všem přinese užitek nebo alespoň nikoho nepoškodí. Pak vlastně nebudeme nuceni pomoc v zákoně hledat.

Přiznávám, že jsem nepomohl nalezením ustanovení zákona, ale abych pravdu řekl, nevím, jaké obecné řešení by měl zákon pro takové případy nabídnout. Zákon nemá lidi řídit, ale pouze usměrňovat, pokud neznají desatero přikázání.

FrantaF

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.