Vložil lake, 6. Listopad 2011 - 19:21

Lolek napsal: „Vlastník tak logicky NEMŮŽE podat žalobu dle §11/3 ZoVB.“

Pane Lolku, zdá se, že Vaše soukromá logika je diametrálně odlišná od logiky na níž spočívá ústava tohoto státu.

Otevřel jste otázku jak se počítá šestiměsíční lhůta podle § 11 odst. 3 u nového vlastníka (u takového, který nebyl ještě vlastníkem v době přijetí usnesení). Váš názor, že nemůže podat žalobu, považuji za zajímavý, avšak protiústavní a tedy nesprávný. Tvrzení, že toto právo údajně nemá, by jej zbavilo jeho práv ve srovnání s ostatními vlastníky jednotek a založilo by tím protiústavní nerovnost mezi nimi.

Ve věci kutilské úpravy stanov v rozporu se zákonem je věc jasná: Je-li „přijato“ nezákonné usnesení, žádná lhůta neplatí. Takové „usnesení“ je usnesením zdánlivým, nulitním od samého počátku. Nebude tomu jinak ani po uplynutí šestiměsíční, tříleté či jedenadvaceti­leté lhůty.

Nyní se vrhněme na případ, kdy společenství přijalo PLATNÉ usnesení. Připomínám, že Ústavní soud judikoval, že existují li dva možné výklady zákonné normy, přičemž jeden z nich je v souladu s ústavou a druhý nikoliv, pak je třeba použít – hádejte který z obou výkladů?

Takže můj výklad, souladný s ústavou, zní:
Nový vlastník jednotky samozřejmě má právo obrátit se na soud. Nový vlastník požádá prostě o zařazení záležitosti na pořad jednání nejbližšího shromáždění. Neuspěje-li na něm při hlasování o věci (nebo neproběhne-li hlasování vůbec), počíná mu běžet standardní šestiměsíční lhůta podle § 11 odst. 3 ZoVB.

Existují pouze tyto důvody k odmítnutí žaloby pro nedostatek aktivní legitimace žalobce:

  • uplynula-li šestiměsíční lhůta podle § 11 odst. 3 ZoVB,
  • je-li žalobce osobou, která hlasovala pro napadené usnesení,
  • jestliže vlastník vynechal shromáždění a obrací se rovnou na soud.

lake

P.S. Vidím, že místní Neználci začali minusovat bez znalosti věci. Na správnosti toho, co jsem uvedl, to však nic nemění. Uvítám samozřejmě věcnou diskusi.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.