Vložil lake, 3. Listopad 2011 - 8:50

Napsala jste: "... jsme nikdy nereklamovali roční vyúčtování, ale nikdy nebylo předloženo za celý dům, vždy pouze za byty, takže jsme neměli možnost této kontroly."
Ale právě ta skutečnost, že vyúčtování nezahrnovalo celý dům, byla sama o sobě jednoznačným důvodem pro reklamaci. SVJ má přece odpovědnost za řádné vyúčtování CELÉ zúčtovací jednotky.

Další chyba SVJ je v tom, že po vašem rozúčtovateli požadujete, co jste si měli zjistit a vypočítat sami. Doměnka, že nebytová jednotka (obchod) má platit podíl na teple podle podlahové plochy je nesprávná. Při rozdělování nákladů vytápění podle započitatelných podlahových ploch je třeba postupovat podle přílohy č. 1A vyhlášky č. 372/2001 Sb.. Při tom se neberou do úvahy jen podlahové plochy jednotek, nýbrž i výšky stropů, projektové teploty, způsob využití místností a umístění topných těles a trubek topení v místnostech. Toto není rozúčtovatel povinen za vás zjišťovat.

Je pouze vaší věcí (tedy věcí SVJ a vašeho výboru), abyste rozúčtovateli poskytli seznam jednotek s vyčíslením započitatelných podlahových ploch jejich místností podle vyhlášky. Rozúčtovatel bude pak provádět rozúčtování podle těchto vašich pokynů.

Názor pana Xylofona, že družstvo údajně dělá něco nesprávně, nemá žádný právní podklad. Družstvo dělá to, co si zákazník objednal a podle podkladů, které předal. Osobou odpovědnou za řádné rozúčtování nákladů na vytápění je pouze SVJ.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.