Vložil lake, 4. Listopad 2011 - 12:41

Pan Pavel zde otevřel zajímavé téma: co všechno se legálně zveřejňuje v rejstříku SVJ? Podle § 10 odst. 1 ZoVB:
"společenství se zapisuje do rejstříku společenství vlastníků jednotek (...). Do rejstříku se zapisují tyto údaje:
a) název společenství, jeho sídlo a identifikační číslo,
b) den vzniku společenství,
c) orgány společenství a jména členů výboru nebo jméno pověřeného vlastníka."

V souladu s judikátem citovaným v úvodním příspěvku je tento výčet taxativní a má veřejnoprávní účinky. Jiné nežli zde uvedené údaje nesmí podle soudu být v rejstříku zapsány. Podívejme se na tuto situaci blíže.

To znamená, že podle písm. (c) lze zapsat pouze výčet orgánů společenství, nikoliv jejich složení. V rejstříku smí být uvedeno pouze (např.), že SVJ má tyto orgány: výbor, kontrolní komise. U kontrolní komise však nesmí být uvedeno její složení.

Dále nás soud poučil, že je zakázáno v rejstříku rozlišit který z členů výboru je předsedou. Kdokoli nahlédne do rejstříku, nebude mít šanci zjistit, kdo jedná za výbor navenek a kdo je osobou, povinně podepisující všechny písemné právní úkony.

U členů výboru lze striktně vzato uveřejnit pouze jméno: např. "Karel, Jiří, Ondřej, Hana, František". Příjmení není v taxativním seznamu podle § 10 odst. 2 ZoVB výslovně uvedeno, tedy je nelze v rejstříku uvést. Dura lex, sed lex...

K tomu poznamenám, že pojem "jméno" a pojem "příjmení" NEJSOU totožné, viz § 14 a § 16 zákona č. 301/2000 Sb. (zákon o matrikách, jménu a příjmení):
§ 14 Do knihy narození se zapisuje
a) jméno, popřípadě jména a příjmení dítěte, (...)
d) jméno, popřípadě jména, příjmení, popřípadě rodná příjmení,(...) rodičů,

§ 16 K zápisu do knihy narození dítěte narozeného za trvání manželství předloží jeden z rodičů (...)
c) souhlasné prohlášení rodičů o jménu, popřípadě jménech dítěte,
d) souhlasné prohlášení rodičů o příjmení dítěte, pokud údaj o příjmení dítěte není patrný z oddacího listu rodičů dítěte, (...).

Rovněž při vyhledávání v Obchodním rejstříku a v ARES podle osob je odlišeno pole "jméno" od pole "příjmení". Je tedy zřejmé, že jde (z hlediska rejstříku) o dva různé údaje. Zápis příjmení člena výboru do rejstříku SVJ tedy již překračuje striktní výklad soudu.

I kdybychom připustili, že zákonodárce pod pojem "jméno" zahrnul i příjmení, vzniká při prohlížení rejstříku neřešitelný problém: jak odliším Josefa Nováka od Josefa Nováka. Který z mnoha Josefů Nováků je předsedou výboru konkrétního SVJ? Nemusí přece ani bydlet v domě, ani nemusí být vlastníkem jednotky v domě. Na výběr jsou všechny osoby téhož jména na celém světě. Rodné číslo se uveřejnit podle výroku soudu nesmí, ani datum narození, ani bydliště.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.