Vložil Clever (bez ověření), 18. Říjen 2011 - 11:10

Lake to dokonale zamotal. Z jeho příspěvku vyplývá, že je úplně jedno, kolik kdo za období od dokončení nového bytu (cca 5,5 roku) zaplatil na zálohách na správu domu. Výše příspěvků za jednotlivé byty byly totiž až dosud více či méně nahodilé. Vlastník nového bytu platil pravidelně měsíčně nějakou nahodile určenou částku. Družstvo před 3 lety převedením svého FO přispělo na správu jednorázově nějakou nahodilou částkou. To mohlo být 10 Kč nebo také 10.000.000 Kč. Pokud to byla nějaká vysoká částka, pak to podle Lakeho je za předchozí „vybydlení“ domu a tedy vlastník nového bytu nemusel nic dorovnávat. To je nesmysl, protože vlastník nového bytu zaplatil družstvu cenu, která již odrážela míru „vybydlení“ domu k okamžiku prodeje.

Spor by nebyl vznikl, kdyby družstvo a vlastník nového bytu začali od prodeje bytu hospodařit průhledně. Pak by na správu přispívaly obě strany poměrně podle velikosti svého podílu (tj. podle plochy bytu). Při zániku družstva a vzniku SVJ družstvo rozdělilo a předalo svůj FO (a případný další majetek) formou mimořádné zálohy jednotlivým původním členům družstva, ale nikoliv tazateli, neboť ten nebyl členem družstva. Tazatel měl tuto mimořádnou zálohu v adekvátní výši dorovnat. Družstvo nemělo žádnou povinnost uhradit předchozí „vybydlení“ domu. Ostatně míra „vybydlení“ byla jistě tržně oceněna při prodeji nového bytu.

Podle mého názoru má tazatel 2 možnosti:

  1. požádat o vyčíslení všech záloh na správu domu zaplacených za jednotlivé byty v období od vzniku nového bytu. Tyto zálohy musejí být v poměru podílů (podlahových ploch bytů). Pokud nejsou, pak ti, kteří zaplatili méně, dorovnají (padni komu padni).
  2. dohodnout se na tlusté čáře za minulostí (argumentovat může tím, že vinu za chyby a neprůhledné hospodaření nese původní družstvo).

Varianta 1 je pro tazatele patrně nevýhodná (podle toho, co zde uvedl). Varianta 2 je naopak nevýhodná pro ostatní. Pokud se vlastníci nedohodnou na nějakém smírném řešení, může spor skončit u soudu. Podle mého názoru je výsledek nejistý pro obě strany sporu.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.