Vložil Clever (bez ověření), 17. Říjen 2011 - 17:04

Především: původ peněz, které složilo BD na zálohách vás nemusí zajímat (předpokládám, že jste nebyl členem BD). Mohl to klidně být fond oprav družstva za 50 let. To je pro vás naprosto nezajímavé (stejně tak jakým trikem se případně vyhnuli zdanění).

Důležitější je, jak jste hospodařili po vybudování nového bytu. Mohlo to být i takto (to je otázka pro vás): vy a před vámi předchozí vlastník jste přispívali na DZO (dlouhodobé zálohy na opravy), protože jste nepřispívali do FO družstva. Naopak družstvo nepřispívalo na DZO, ale vytvářelo si svůj vlastní FO. Při vzniku SVJ mělo družstvo dorovnat adekvátní částkou za svůj podíl to, co jste vy (a předchozí vlastník) naspořil na DZO do vzniku SVJ. Pokud složilo víc, měl jste adekvátně dorovnat vy, případně nesouhlasit s neodůvodněnou výší DZO.

Spočítejte, kolik jste přispěl na DZO vy (+ předchozí vlastník) za váš byt a kolik na DZO přispěli za stejnou dobu ostatní (včetně jednorázové platby od družstva). Tyto částky musejí být v poměru podílů. Výchozí časový bod je kolaudace nového bytu, kterou se zcela změnila původní situace. Co bylo před tím je nezajímavé, to jistě bylo ošetřeno smlouvou o výstavbě.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.