Vložil lake, 15. Říjen 2011 - 15:51

Christano,
budova je ve vlastnictví družstva. Družstvo si samozřejmě jako vlastník může vymoci přístup; bude-li nutno, tedy na základě rozhodnutí soudu. Rovněž demontáž zasklení může proběhnout na základě soudního rozhodnutí. Drzý nájemce není oprávněn v tom vlastníkovi budovy bránit, ani si klást nepřiměřené podmínky ohledně odkoupení (dokonce za pořizovací cenu). Otázkou pouze je kdo bude hradit demontáž a případnou zpětnou montáž stávajícího zasklení. Jde o typický vyvolaný náklad. (O repasi zasklení není řeč: jsou-li jednotlivá zasklení ve vlastnictví nájemců, uhradí si repasi samozřejmě sami).

Nepíšete nic o obsahu smlouvy uzavřené mezi družstvem a nájemcem, který požádal družstvo o souhlas s instalací vlastního zasklení. Při tom právě obsah této smlouvy je pro věc klíčový.

Rozumný vlastník, jestliže povoluje nájemci nějakou nadstandardní úpravu trvalého charakteru (např. zasklení lodžie, nebo vyzdění instalační šachty), nezapomene do smlouvy vložit článek o tom, že nájemce je povinen na výzvu vlastníka a na svůj náklad úpravu odstranit, bude-li to nezbytné pro opravy, údržbu a stavební úpravy budovy.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.