Vložil lake, 14. Říjen 2011 - 9:35

Děkuji za upřesnění.

Pokud máte nějaký záhadný "fond", do kterého přispívají jak vlastníci, tak i nájemci bytů, pak ohledně jeho čerpání nemohu dát radu naprosto žádnou. Tento takzvaný "fond" nespadá pod účetnictví SVJ (to neexistuje) a nejde zjevně ani o fond oprav družstva - do něj by vkládalo své prostředky pouze družstvo, avšak nájemci by do něj přímo nijak nepřispívali. Máte zkrátka ve sklepě na zemi nějakou hromadu peněz a jen vy a Bůh víte, jak se o ní rozhoduje.

Je-li družstvo správcem domu ze zákona, mají snad vlastníci bytů s družstvem uzavřeny individuální smlouvy, v nichž je stanovena tvorba společné finanční zálohy a způsob rozhodování o ní. I v tomto případě by se ovšem tvorby této zálohy neúčastnili nájemci bytů, takže záhada zůstává nevyřešena.

Zda má nájemce nárok na finanční náhradu za výměnu oken v bytě:
Nájemce se obrátí se svým požadavkem pouze na na vlastníka bytu. Nárok nemá, pokud nešlo o havarijní stav, na který vlastníka bytu upozornil a který pak svým nákladem opravil. I v případě odstranění závady svépomocí bylo jeho povinností bez zbytečného odkladu oznámit věc vlastníkovi bytu a požádat o proplacení účelně vynaložených nákladů. Viz příslušná ustanovení Občanského zákoníku o nájmu bytu.

Zda má vlastník jednotky nárok na finanční náhradu za výměnu společných oken v bytě:
Nárok vzniká v okamžiku ukončení spoluvlastnického vztahu (např.prodej jednotky). V tom okamžiku se může bývalý vlastník domáhat finanční náhrady z titulu bezdůvodného obohacení, neboť zanechává ostatním spoluvlastníkům společná okna v lepším stavu, než by byla bez jeho zásahu. Má nárok pouze na rozdíl v ceně nemovitosti s novými okny a bez nich. Nemá nárok na úhradu skutečně vynaložených nákladů.

Nárok podle předchozího odstavce vznikne i tehdy, jestliže je vlastníkem domu rozhodnuto o výměně všech oken, přičemž ta, která vlastník jednotky dříve vyměnil, zůstanou (vzhledem k jejich lepšímu stavu) na místě. Opět jde o případ bezdůvodného obohacení, když vlastník domu ušetřil částku za výměnu oken v jednom z bytů.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.