Vložil lake, 11. Říjen 2011 - 13:33

Pane Petře,

o jakém „tunelování“ to hovoříte? Pan bývalý předseda by Vás mohl žalovat pro pomluvu a u soudu by jistě vyhrál. Neměl přece uzavřenu se SVJ smlouvu o výkonu funkce, která by mu stanovila, že nesmí udělit práva k účtu jiné osobě mimo členy výboru. Tím, že dispozici s účtem umožnil své manželce, neporušil žádný zákon ani žádnou smluvně převzatou povinnost. Nic protiprávního tedy neučinil.

Jeho manželka se nedopustila „tunelování“. Nezmocnila se finančních prostředků ani lstí, ani násilím. Provedla pouze to, k čemu byla oprávněna. Pokud se hájila chytře, měla u soudu prohlásit, že si finance pouze dočasně vypůjčila s cílem je vrátit. Později jí ve vrácení částky něco nepředvídaného zabránilo. Soud v takových případech judikuje, že nešlo o trestný čin zpronevěry, nýbrž o nepovolenou výpůjčku, což je maximálně na přestupek + náhrada škody. Přesně takto rozhodují české soudy.

Vlastníci jednotek nezavázali členy výboru smlouvou o výkonu funkce. Nevymezili předsedovi mantinely. Vítejte v reálném světě …

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.