Vložil FrantaF, 24. Říjen 2011 - 8:45

Pane Lake. Vaše upozornění jsou oprávněná, ale nepatří do tohoto tématu. Domnívám se, že je program zaměřen na část přepočtu hodnot při překročení hranice ±40%. Ten se provádí za jednotlivé byty. Otázka koeficientů a vzniku celkové redukce bytu je sice zásadní, ale mimo téma programu. Důvodem může být to, že vlastní přepočet hodnot pro eliminaci překročení hranic je pro řadu lidí poměrně náročný. Ostatní hodnoty tohoto výpočtu spočítá snadno většina zájemců o tuto problematiku.

Úkolem výpočtu není zohlednit fyzikální prostup tepla. Sám jsem tu již dříve uváděl, že by bylo vhodné zamyslet se nad postupem, který by v případě nadměrných náměrů převáděl náklady „přednostně“ k tíži sousedních bytů, pokud jsou jejich náměry naopak velmi nízké. Názor jednoho člověka ovšem stěží postačí na dosažení optimálního řešení. Základním cílem přepočtu je vyřešit výskyty náměrů, které přesahují hranice hodnot odpovídajících fyzikálnímu principu prostupu tepla.

Přesto je vhodné si všimnout způsobu přepočtu. Program „Přepočet“ dosahuje odstranění nadlimitních hodnot pomocí vypočítaného koeficientu, který posune všechny hodnoty směrem k průměru (nadprůměrné sníží – podprůměrné naopak zvýší). Nepovažuji to za správné, při extrémním překročení se většina hodnot posune na průměr. U nás postupujeme tak, že snížíme/zvýšíme počty dílků (pouze u dotčených bytů) tak, aby se částky přesahující limit dostaly na hranici limitu. Tím navýšíme/ponížíme „cenu“ dílku. Vzájemné poměry hodnot mezi ostatními byty se změní minimálně. Tento způsob je náročnější na výpočet, ale nevede k nivelizaci hodnot. Proto jsem již upozornil, že způsob použitý v programu je podle mého názoru nesprávný.

Samozřejmě program neznám. Můj názor vychází z porovnání výsledků z nabídnutého programu a mého programu. Jak jsem tu již uváděl, nepočítám rozdělení za úplatu, počítám je pouze pro kontrolu hodnot našeho dodavatele výpočtu. Mimochodem, nepočítám s konkrétními náklady, vycházím z hodnot plochy, redukcí a náměrů jednotlivých bytů. Důvodem byla výmluva dodavatele, že musí s výpočtem dlouho čekat na vyúčtování nákladů. Přesvědčil jsem jej, že vlastní rozdělení není na výši nákladů závislé, ta je pouze funkcí plochy a dílků. Včasná kontrola výpočtu umožňuje reklamaci rozdělení ještě před vyúčtováním.

FrantaF

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.