Vložil lake, 24. Říjen 2011 - 6:13

Pane PavelG,

Váš program se mi jeví stejný jako desítky či stovky obdobných, které vznikly v ČR k rozúčtování nákladů na vytápění.

Koeficient polohy vztahujete zřejmě k celému bytu, přestože je třeba vztahovat jej výhradně k jednotlivým místnostem bytu. Každá místnost má jiný koeficient polohy a každá má radiátor o jiném výkonu. Podle koeficientu konkrétní místnosti a výkonu tělesa v této místnosti se má upravit hodnota indikátoru této místnosti. Souhrnné údaje za byt se pak získají součtem jednotlivých místností. To jsem ve Vašich tabulkách nikde nenašel. Pouze pokud máte elektronické indikátory s předem naprogramovaným přepočítacím koeficientem pro výkon tělesa, mohlo by to v takovém speciálním případě fungovat bez chyb.

Není-li tomu tak, pak Váš postup vnáší do výpočtu zcela nepředvídatelné chyby: radiátor o výkonu 2000W jistě předá jiné množství tepla než radiátor 600W, i když indikátor na obou (snímající povrchovou teplotu) naměří číselně stejnou hodnotu.

Přepočet při překročení hranice ±40% od průměru zúčtovací jednotky je zřejmě řešen nelogicky, jako ostatně u naprosté většiny obdobných programů. Pokud jsem porozuměl Vašim tabulkám, dodatečné úpravy nákladů se provádějí „naslepo“ u všech jednotek nějakým postupem, který autor toho či onoho programu svévolně zvolil bez ohledu na fyzikální principu prostupu tepla. Nebere se v úvahu, že teplo přechází vždy pouze mezi konkrétními navzájem sousedícími místnostmi a byty.

Nedotápí-li jeden byt (má náklad pod 60% průměru), je třeba příslušnou finanční korekci rozpočítat pouze mezi ty byty, které s nedotápěným bytem svou stěnou sousedí („stěnou“ se míní stěna, strop a podlaha). Jedině přes tyto stěny se totiž uskutečnil přenos tepla do nedotápěného bytu (někdy nazýváno též „krádež tepla“). Toto teplo tedy zaplatily pouze sousedící byty. Většina výpočtů však rozpouští vzniklý nedoplatek nebo přeplatek mezi všechny byty rovnoměrně, jako by se teplo rozlézalo po celém domě jakýmsi tajemným duchovním přenosem navzdory fyzikálním pravidlům.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.