Vložil N. Klainová (bez ověření), 26. Září 2011 - 19:01

Pane Petře, abychom nemátli návštěvníky tohoto portálu, rozhodla jsem se zareagovat na poslední slova z Vaší věty

Paní Klainová zde jinde v diskusi vysvětlila rozdíl „vlastní zdroje a fond oprav“ a „cizí zdroje a zálohy správy“, a že zálohy jsou závazkem SVJ a náleží vlastníkovi.

Samozřejmě trvám na tom, že přijaté zálohy jsou cizími zdroji a že tedy představují závazek SVJ. Např. na adrese http://klaiex.webnode.cz/…fondu-oprav/ uvádím:

Zálohy jsou považovány odjakživa za cizí zdroje. To znamená, že musí být minimálně řádně vyúčtovány, některé zálohy (např. na služby) musí být s vlastníky domu finančně vypořádány.

…………….

Pokud jsem ve svých hodně starých příspěvcích někde uvedla, že zálohy poukázané vlastníky jednotek na účet SVJ náleží vlastníkům jednotek, bylo mé (a nejen mé) pomýlení způsobeno sdělením MF č.j. 281/55 462/2002, kde je v bodě 5 písm. a) uvedeno:

Z charakteru SVJ vyplývá, že tato účetní jednotka nemá vlastní jmění ve smyslu účetních předpisů (účet 411 resp. 901), pouze spravuje majetek vlastníků jednotek….

Svůj původní nesprávný závěr tedy opravuji (už jsem to udělala na jiných místech vícekrát) a shrnuji:

Zálohy poukázané na účet SVJ se stávají součástí majetku SVJ. Ten je však kryt cizími zdroji. Tzn. že zálohy poskytnuté na cokoliv, musí být vlastníkům minimálně vyúčtovány, u záloh na služby i finančně vyrovnány.

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.