Vložil Petr Patočka, 4. Říjen 2011 - 12:27

Dobrý den, internetová diskuse bohužel vede k drobnému zjednodušování.

Teplota 25°C je dosažitelná. To já moc dobře vím. Ona je dosažitelná i teplota 27°C. Ale to se většinou bavíme o teplotě jedné konkrétní místnosti. Ovšem vyhláška u stanovení mezí ±40% hovoří o úhradě za celý byt. A zde se dostáváme k povolené teplotě 27°C jako průměrné dosahované teplotě v celém bytě po celou topnou sezonu. A to si myslím, je nedosažitelné. Ale to je opět zjednodušení. Pokud to systém dovolí, sousedi to dovolí (tím, že budou topit nadprůměrně) můžeme se i my přes tuto hranici dostat. Ale vždy je to vinou a přímým zaviněním konkrétního uživatele (nebo nějakou zásadní chybou topného systému) a tyto případy máme třeba tři ve městě velikosti Liberce. Ne 1/3 ve jednom objektu. To samé platí o spodní hranici.

Poměrové indikátory (naprosto všechny typy) pouze indikují teplotu v místě instalace. Někde zde zaznělo, že měří teplo. Neměří. To o nich jen tvrdí někteří jejich dodavatelé. Dodané teplo by měřili jen v případě pokud by uměli indikovat střední teplotu topného tělesa, ale to neumějí. Potom při znalosti velikosti a doby bych byl schopen spočítat dodané teplo. Bohužel střední teplotu neznám, tudíž neumím spočítat dodané teplo.

Základní rozdíl mezi indikátory VIPA a zbytkem světa je ten, že my náměr násobíme plochou místnosti a všichni ostatní velikostí topného tělesa (prosím, toto je zjednodušeno až na kost). Takže ani my teplotu místnosti neměříme, ale umíme ji takto spočítat.

Mé příspěvky nemizí, jen někteří uživatelé jim dávají mínus (tedy zejména jeden konkrétní). A to že admin promazal ten odpad který se zde nashromáždil je jen a jen dobře. A že jsem se připletl na vidle? Nevadí.

Petr Patočka VIPA CZ s.r.o.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.