Vložil FrantaF, 2. Říjen 2011 - 18:28

Změna poměru složek na 50:50 by překročení limitu pouze snížila, ale 18% nevyrovná. Pokud dodavatel výpočtu skutečně nedokáže přepočítat rozdělení nákladů na byty při překročení limitu ±40% podle pravidel uvedených ve vyhlášce, pak není kompetentní pro výkon služby, kterou poskytuje. Zvláště když (jak uvádíte) dochází k překročení pouze u jednoho bytu. Výpočet pro eliminaci v takovém případě je velmi jednoduchý. Komplikace nastávají při nedodržení limitu u více až mnoha bytů. Nejjednodušší řešení je využití iterace, ale není jediné. Doufám, že nejenom firma Vipa, ale snad většina těchto firem umí rozdělení nákladů na byty vypočítat správně.

Jestliže je nejvyšší spotřeba stále u stejného bytu, bylo by vhodné ověřit platnost redukce z hlediska polohy bytu, tedy velikosti úniků. Předpokladem objektivního rozdělení jsou pokud možno spolehlivá, řádně instalovaná měřidla a správné korekce pro byty znevýhodněné polohou. Jejich míru věrohodnosti nemůžeme dobře ověřit. Správnost výpočtu můžeme ověřit při znalosti všech vstupních hodnot ověřit a chybu dokázat také poměrně nenáročným postupem.

„člen svj“ má pravdu, že předpokladem je dodržování pravidel. Ale nedovedu si představit, proč by měl ve společenství vznikat chaos s odečty a indikátory, zvláště v současných podmínkách možnosti dálkových odečtů. FrantaF

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.