Vložil Clever (bez ověření), 18. Září 2011 - 11:45

Podle KN se patrně jedná o podílové spoluvlastnictví domu s neuvedením výše spoluvlastnických podílů, což je u nemovitosti spíše výjimečné. Z toho vyplývá, že na opravách se podílejí všichni spoluvlastníci, jen není stanoveno jakým podílem, to si musíte dohodnout. Zmíněná kupní smlouva je tedy v tomto bodě („… bude hradit výlučně vlastník nemovitosti“) v pořádku, tam bych problém nehledal.

Pokud nehodláte zpochybnit tyto staré smlouvy, doporučuji dohodnout se s ostatními spoluvlastníky na vymezení jednotek a společných částí domu. Vypracujte společně Prohlášení vlastníka se všemi náležitostmi podle §4 ZVB a dále smlouvy o převodu jednotek. Podíly na spol. částech jsou dány velikostí podlahových ploch (§8 ZVB). Poté si bytové jednotky převeďte do vlastnictví. Patrně budete chtít nějakou kompensaci za dosud provedené opravy a také za podíl na pozemku. Po převodu jednotek vznikne ve vašem domě společenství vlastníků jednotek (SVJ).

Pokud nebudete chtít jít touto cestou (tj. SVJ), můžete společným prohlášením uznat spoluvlastnictví domu, právo užívání jednotlivých bytů a stanovit si výši spoluvlastnického podílu na domě (např. podle podlahové plochy užívaných bytů). Pozemek pod domem se v tomto případě dělit nemusí.

Mějte na paměti, že dohoda všech spoluvlastníků o společné věci je skoro vždy tou nejlepší volbou.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.