Vložil Orel (bez ověření), 1. Listopad 2012 - 12:09

Rád bych se zeptal, zda existuje jakákoliv možnost, která by dovolila nedodržet současný rozptyl ±40 %. Bydlím v domě, kde jsou rozdíly naprosto neuvěřitelné. Většina vlastníků se pohybuje někde kolem 80–90 % průměru, pár bytů je pod 30 % a hodně bytů je přes 200 % ale dokonce i přes 300 %.

Výbor řeší situaci pouze tím, že všechny dorovná do povoleného rozptylu ±40 %, na což ve finále doplatí většina vlastníků, kteří se pohybují v blízkosti průměru. Prokazatelně jde u bytů s extrémně vysokou spotřebou dokázat, že se nejedná o chudáky, kteří by museli vytápět nesvědomité vlastníky. Lze nějak finančně postihnout tyto vlastníky? Samozřejmě nejlépe tak, aby nebyl jejich astronomický účet za topení snížen na 140 %, ale pokud možno zachován v reálné výši, případně snížen ale nikoliv na 140 % průměru, ale třeba na 200 %?

Důkazy se opírají o grafické znázornění spotřeb u jednotlivých bytů, kde je patrné, že byty s nízkou a vysokou spotřebou mezi sebou nesousedí a to ani v jednom směru (dokonce jsou od sebe vzdáleny i několik bytových jednotek).

Výbor odmítá pochybení v koeficientech a nabádá k šetření finančních prostředků, které by nové posouzení koeficientů stálo. Dokonce ani po zjištění takto velkých rozdílů neprověřil žádné jiné důvody – vše se svedlo na ty, kteří málo topí.

Lze se vůbec účinně bránit?

Také jsem zaregistroval chystanou novelu vyhlášky 372/2001, která by měla vejít v platnost v roce 2014. Očekává se zásah do povoleného rozptylu ±40 %? Pokud ano, jaké budou nové povolené rozptyly?

Velmi děkuji za jakoukoliv radu.

Orel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.