Vložil Xylofon (bez ověření), 6. Září 2011 - 13:00

Tak teď jste mě znejistili. Rozhodně nechci někomu působit žaludeční vředy nebo přivozovat bezesné noci, ale SVJ nemá jiné povinnosti, než ty, které mu přikazují platné normy (od ústavy po stanovy SVJ).

Právě jsem dočetl ZoVB i značný kus historie diskuzí a nikde ani zmínka o obecně platné povinnosti SVJ na základě nějakého paragrafu udržovat společné části domu v provozuschopném stavu. Jediná věc, ze které lze dovozovat povinnost, jsou vzorové stanovy SVJ, článek 3, odst 5, 6 a 7b. Ale obecné stanovy lze už na prvním shromáždění nahradit stanovami, které tato usnesení nemají. Názor, že lze paušálně tvrdit, že všechny SVJ jsou dle zákona povinné, bych tímto označil za nepřesný. Vyjma zákonných povinností, které hlídá například hygiena, hasiči, atd…, to bude pouze na přístupu nájemníků.

Nijak tím nezpochybňuju povinnosti vnitřních orgánů společenství, které jsou definovány ZoVB a stanovami společenství. Také nijak nezpochybňuju například povinnost předcházení újmám na životech a majetku, vycházející z OZ.

Pokud nikomu z vlastníků jednotek nebude vadit, že například v domě už půl roku nefunguje výtah, a jsou změněny stanovy ve smyslu výše, SVJ nemá zákonnou povinnost jej opravit.

Samozřejmě, jsme na diskusním serveru, pokud máte jiný relevantní názor, důkazy sem.

Jen Vás poprosím, držte se faktické stránky problému a prosím oprosťte se od demagogie. Průběžné řešení problémů jsem nikdy nezpochybnil, na výměnu žárovky ve společných prostorách nepotřebuji předsedu výboru. Ale zákaz používání komínu a vymáhání uhrazení oprav vůči jednomu z vlastníků jednotek mi jako problém k „řešení v průběhu dění“ opravdu nepříjde.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.