Vložil lake, 5. Září 2011 - 7:09

Pane svjwuchterlova,
žádáte vysvětlení. Vysvětlení toho, co se dělo ve Vašem SVJ a proč, je obsaženo ve Vaší větě „V domě nejsou všichni členové SVJ členy BD, neměli žádná práva podílet se na správě domu, hlasovat, atd.“

Tato věta je totiž v rozporu se zákonem. Naopak platí, že vlastník jednotky má právo podílet se na správě domu (včetně konání shromáždění a hlasování na nich) bez ohledu na to, zda je či není členem nějakého spolku či bytového družstva. Vztahy mezi vlastníky jednotek se řídí podle zákona o vlastnictví bytů od okamžiku převodu vlastnictví k první jednotce v domě (§ 7 ZoVB). BD je pouze jedním z vlastníků jednotek a má stejná práva a povinnosti jako ostatní.

Pokud tedy Vámi uvedený mylný názor zastávali vlastníci jednotek ve Vašem domě, pak je jasné, proč se nechovali jako vlastníci svého majetku a řádní hospodáři: neuplatňovali svá vlastnická práva, neujali se správy domu, nekontrolovali zda jeden z členů SVJ (družstvo) platí řádně svou alikvotní část příspěvku na správu domu (kterou zmatečně označujete „fond oprav“). Plnění těchto povinností zřejmě nebylo ze strany společenství ani ze strany smluvního správce kontrolováno a vymáháno.

Chybějící částky je třeba rozdělit na dvě skupiny s odlišným režimem:

  • Částky, které již byly vydány se souhlasem vlastníků na správu domu a pozemku:
    Soudím, že u nich počal běh promlčecí lhůty podle Občanského zákoníku od okamžiku vynaložení těchto částek. Tehdy totiž vznikla družstvu zákonná povinnost podílet se na těchto nákladech podle svého spoluvlastnického podílu (§ 13 odst. 1 ZoVB). Dlužník se může vyhnout placení, uplatní-li námitku promlčení.
  • Zálohy, které byly vybrány, avšak dosud nebyly použity:
    U těchto částek nelze promlčení uplatnit, neboť promlčecí lhůta vůbec nepočala běžet. SVJ může rozhodnout například o tom, že všichni vlastníci jednotek jsou povinni dorovnat své zálohy na určitou výši (poměrně podle spoluvlastnického podílu). Ti, kteří dosud nesložili zálohu, dostanou předpis plateb záloh podle § 15 odst. 2 ZoVB. SVJ může rozhodnout i tak, že nespotřebované zálohy vrátí, samozřejmě pouze těm, kteří je na účet SVJ složili. Pokud družstvo neplatilo, nedostane nic.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.